Zahrádkáři mohou využít zatím tyto moštárny:

N. Hodějovice, Topolová ulice, pondělí 14 – 17 hodin;

Rudolfov, Mlýnské údolí, pondělí 16 – 17 hodin.

Osazenstvo moštárny už bylo připraveno. „Zatím máme otevřeno v pondělí, 
ve čtvrtek na objednávku," uvedl zahrádkář Karel Diviš 
a dodal, že na začátek sezony je zájem dobrý, protože před budovou už stálo několik aut.

„Letos čekáme velkou úrodu
 a v některých oblastech ještě potlučenou kroupami," naznačila Marie Syrovátková, která také patří k týmu, který se stará o chod zařízení. Stejně jako Josef Vlk. „Pomáhám tu pravidelně čtvrtý rok," uvedl Josef Vlk.

V drtičce skončí za sezonu tuny ovoce. František Krejčíček z Nových Hodějovic ale napoprvé dorazil včera jen s jedním kolečkem. „Je to směska, spartan, matčino. Padanky. Červivé jsou vyřezané, aby nezahnívaly," zmínil k nákladu František Krejčíček s tím, že celkem obvykle moštuje 150 – 200 kilogramů ovoce za rok.

Ze Starých Hodějovic přijel Petr Vacek. „Jezdím sem každý rok a každý týden. Moštu vypijeme deset litrů za týden. Tři měsíce nic jiného nepijeme," naznačil využití sladké šťávy Petr Vacek.

Překvapivě hodně moštu vydala jablka, která přivezla 
s manželem Miluše Rybářová ze Zavadilky. „Ze sto kilo jablek jsem počítali šedesát litrů, ale vylezlo to přes devadesát, tak to stálo za to," usmála se Miluše Rybářová nad nečekaně zaplněnými nádobami.

Doplnila, že určitě ještě jednou přijedou v říjnu. Mošt rozdají nebo zamrazí. Do mrazáku putuje nápoj i u Suchanů. Zatím dva pytle jablek přivezli bratři Tomáš a Jan Suchanové. „Je to od babičky ze zahrady. Byli jsme tu už vloni, s tátou," poznamenal Tomáš Suchan.

Ve pondělí 8. září zahájí provoz moštárna i v Rudolfově a pak se budou přidávat 
i další zařízení v regionu.