Byty, parkovací místa, obchody by mohly vzniknout na Mariánském náměstí. Tak si představuje radnice budoucnost místa, které dnes slouží jen jako parkoviště.

Rada města se ve středu po dlouhé debatě rozhodla vyhlásit soutěž, z níž by měl vzejít do konce roku optimální návrh budoucí zástavby. Studie bude muset řešit jak novostavbu, tak širší souvislosti včetně dopravy a parkování.

Jak by mělo vypadat Mariánské náměstí podle vás? Hlasujte v anketě vpravo…

„Ideální dům by měl skloubit několik funkcí,“ naznačuje schůdnou cestu primátor Juraj Thoma. Vedení města si je vědomo toho, že urbanisticky zdařilé studie nemusí najít investora. O tom, co na Mariánském náměstí vyroste, bude do značné míry rozhodovat i otázka, zda se objekt ekonomicky vyplatí.

„Škatulózní hypermarket neuspěje,“ je přesvědčen na druhou stranu primátor o tom, že komise bude vybírat citlivě. Připouští také, že ani vítězný projekt se nakonec nemusí dočkat výstavby. „Doufám, že si jen nezaprojektujeme a pak nezjistíme, že tam stavbu nikdo nechce,“ podotýká Martin Krupauer z Ateliéru 8000, který se do soutěže zřejmě zapojí. „Nebude to jen o představách architekta, ale i o investorech,“ je si vědom. Sám by na jeden z klíčových prostorů v centru města doporučoval kombinaci bydlení, komerce, parkování a kultury. „Ta parcela byla přece určena pro výstavbu divadla,“ připomíná desítky let staré záměry.

O správnosti zařazení kulturního či spolkového života do projektu nejsou zcela přesvědčeni radní. Poukazují na ambiciózní projekt Kaplického Rejnoka ve Čtyřech Dvorech a záměru situovat spolkový život do zrekonstruované Slavie.

„Chybí městu občanská vybavenost či byty? Pokud se bude na jedné z nejlepších parcel stavět, mělo by tu vzniknout něco na způsob písecké Sladovny, hlubockých lázní, jindřichohradeckého Muzea evropské fotografie. Budějovicím chybí tahák, něco, co nebude prvoplánově jen vydělávat,“ míní předseda Klubu přátel Českých Budějovic Vladimír Musil.

Podle jeho slov si v minulosti zastavěný prostor přiměřenou zástavbu zaslouží.

Souhlasíte s plánem města? Co by podle vás na tomto místě mělo vzniknout? Diskutujte…