Na trzích na náměstí nabízeli housku natřenou načerveno, představující psí maso. Psa by si totiž nejspíše nikdo na trhu na maso nekoupil, na koupi kapra naopak lidé většinou nevidí nic špatného.

„Pár desítek lidí se tu zastavilo. U několika to splnilo účel, aby se zamysleli nad prodáváním kaprů," řekla Petra Albertová, studentka vysoké školy. Sama je spoluorganizátorkou několika akcí, které se v letošním roce konaly v Českých Budějovicích jako protest proti zabíjení hospodářských zvířat a prodeji jejich masa.

„Jsme proti tomu, aby se kapři na Vánoce prodávali, rozhodně ne takhle," zdůraznila Petra Albertová. Podle ní i ryby vnímají bolest a stres, podobně jako psi. Přitom by podle Petry Albertové nikoho v České republice nenapadlo kupovat na trhu psí maso. Pod velkou cedulí prodej psů  byl pult potřený červenou barvou i s několika kousky housky a za pultem mládenec v řeznické haleně. „Řeznickou blůzu jsme si půjčili od kamaráda, je po jeho dědečkovi. Barva na housce je akrylová," zmínila k rekvizitám Petra Albertová a dodala, že vedle sympatizujícího zájmu několika lidí už se setkali i s nesouhlasnými projevy některých lidí. Většina kolemjdoucích vše považovala za podivnou legraci.

„Rozhodli jsme se to zorganizovat sami, není to pod hlavičkou nějaké organizace," řekla další z pořadatelek Markéta Jůzlová. Připojila ale, že letáky na stánku jsou od občanského sdružení Otevři oči, které působí v Praze. „Od nového roku plánujeme založení občanského sdružení i v Českých Budějovicích. Děláme každých 14 dnů vegetariánské pikniky a jiné akce," přiblížila aktivity organizátorů Markéta Jůzová.

Jestli se bude akce opakovat i příští rok, to zatím pořadatelé neví, ale v protestních aktivitách chtějí pokračovat.