Dráha je zdárně dokončena a po zimní údržbě je připravená přijímat letecké hosty. Součástí opravy ranveje bylo zpevnění a zdrsnění povrchu dráhy, včetně doplnění nových leteckých znaků, které budou sloužit už i pro navigaci běžných dopravních letadel.

Práce za více jak sto milionů pokračují

Oprava ranveje se uskutečnila v rámci I. fáze II. etapy modernizace Letiště České Budějovice, která byla zahájena 18. června 2015. Tato zahrnuje také vybudování vnitroareálových komunikací, inženýrských sítí a bezpečnostního centra, dokončena bude už za leteckého provozu v jarních měsících tohoto roku. Náklady ve výši 115,2 milionu korun hradí vlastník areálu letiště, tedy Jihočeský kraj.

Modernizace Letiště České Budějovice bude pokračovat ještě v letošním roce II. fází, která představuje výstavbu terminálu, dalších přístupových komunikací a parkovišť pro cestující, osazením veřejného osvětlení. Nezbytnou investicí, zajišťující běžný mezinárodní provoz, je pořízení navigačních zařízení a světelného vybavení.

V současné době investor, Jihočeský kraj, vybírá zhotovitele stavby, celkové náklady by neměly přesáhnout půl miliardy korun.

Po dokončení stavby přijde na řadu proces certifikace pro veřejný mezinárodní provoz. Licenci uděluje Úřad pro civilní letectví, který má na celý proces certifikace ze zákona až rok.

Plnohodnotný letecký přístav pro charterovou, turistickou, obchodní i nákladní mezinárodní a vnitrostátní dopravu se z Letiště České Budějovice stane teprve po získání certifikace pro veřejný mezinárodní provoz. Přistávat tu pak budou moci letadla typu Boeing 737 či Airbus A320.