Padělatelé všech generací, spojte se! Soutěž Padělej si svou bankovku, kterou vyhlásilo Jihočeské muzeum v rámci úspěšné výstavy Padělání peněz – druhé nejstarší řemeslo, zná své vítěze. Ti nejšikovnější si přišli ve středu odpoledne pro cenu do českobudějovické budovy muzea v Dukelské ulici. Ti co nepřišli, už patrně sedí.

Pravé certifikáty padělatele a ruličky rozemletých bankovek si převzali vítězové pod bedlivým a podezíravým dohledem jihočeského policisty Miloše Maršíka z odboru hospodářské kriminality.
„Doufám, že se s těmito šikovnými dětmi v budoucnu  neshledám, ale člověk nikdy neví,“ usmívá se Miloš Maršík u zdařilých exemplářů. Soutěžící museli sami co nejlépe dokreslit polovinu natištěných bankovek, které dřív platily na území České republiky.  

V kategorii do deseti let uspěl teprve sedmiletý Jakub Štefl z českobudějovické ZŠ Grünwaldova. „Vybarvil jsem peníze místo domácího úkolu,“ prozradil exkluzivně Deníku nadějný padělatel. „Nutit ho v tom pokračovat ale nebudu, protože se mám příliš ráda na to, abych šla kvůli Kubovi do vězení,“ směje se maminka Jana Šteflová, která malého šikulu na předání cen doprovázela.

Padělatelské geny v sobě neskryje jedenáctiletá Marie Zajíčková z Třeboně. „Bankovku jsem malovala asi tři dni,“ přiznává jedenáctiletá žákyně třeboňské ZŠ Na Sadech, že vyrábět falešné peníze je těžký chlebíček. „Padělání mě bavilo, ale živit se tím nebudu. Taťka taky vyhrál, takže jsme asi padělatelská rodina,“ přitakává s tím, že raději maluje koně, psy a další zvířata.  

„Domalovával jsem pětistovku asi tři hodiny, a kdybych měl pořádnou lupu, vypadala by lépe,“ říká skromně Karel Zajíček s bankovkou z roku 1973 , která je o dva roky mladší než on.  
„Tak příště už zkusím eura,“ směje se odhodlaně u pětistovky s partyzány a pro jistotu si dává pozor, kde stojí kriminalista a jestli nešpicuje uši. Trafikanti v Třeboni se teď musí mít na pozoru.  
Výstava o padělání peněz trvá v Jihočeském muzeu až do 15. dubna.

Padělej si svou bankovku

Do 10 let: Jakub Štefl,  Markéta Erbenová, Martin Gális, Tereza Gálisová, nad 10 let: Marie Zajíčková, Jiří Beneš, Milada Benešová, Lucie Jandová, Eliška Plecitá, Jan Wirth, dospělí: Karel Zajíček, Leopold Vospil, David Potyš.