České Budějovice – Historické slavnosti se konají i letos, tentokrát na téma výročí sto let republiky.

Akci Budějovice vypráví chystá firma Borovka Event. Jednatelka společnosti Lenka Borovková vysvětluje: „Historie je vždy o velkém množství vzpomínek. Přáli jsme si, aby je naše město vyprávělo.“ V sobotu budou na čtyřech místech v centru města, na Sokolském ostrově, Na Sadech, na Zlatém mostě a na Piaristickém náměstí, mezi 10. a 18. h vyprávět budějovické pověsti jihočeské babičky. „Z knihy o Českých Budějovicích jsme je vybírali s historiky,“ říká Lenka Borovková. Kromě babiček se v sobotu ujme slova na náměstí Přemysla Otakara II. fotograf Milan Binder, který se také zaměří na budějckou historii.

Slavnost však odstartuje už o den dříve v 16 h na náměstí dobovou kavárnou s kavárníkem panem Marešem. Ve 21 h se bude promítat film pro pamětníky Eva tropí hlouposti, který si vybrali přes facebook sami Budějčáci. Následovat bude videomapping. „Začne na Černé věži a následně bude projekce střídavě na dalších čtyřech budovách budějovického náměstí,“ přibližuje jednatelka videomapping, který bude spíš na oddych než historického rázu.

Kavárna vás čeká i druhý den od 10 h stejně jako zakončení dne videomappingem. Kromě toho na náměstí najdete trhy, přehlídku dobových automobilů, kol a motocyklů anebo pódium, kde uvidíte dětské představení nebo koncerty dobové hudby Jana Smigmatora a Ládi Kerndla. Na jeden den se ke kašně vrátí stromy jako kdysi.

Program oslav

Pátek 24. srpna
Dobová kavárna pod širým nebem
Projekční filmové plátno a dobový film Eva tropí hlouposti
Videomapping

Sobota 25. srpna
Navracení stromů ke kašně
Dobová kavárna pod širým nebem
Babičky vyprávějící pověsti
Trhy
Hudba na náměstí: Láďa Kerndl a Jan Smigmator
Soutěže
Dobové automobily, motocykly a kola
Videomapping