Město proto na svém facebookovém profilu vyhlásilo anketu, v níž se občanů ptá, kde by sochu nejraději viděli. Ti zatím výrazně preferují Piaristické náměstí. Kritik umění a kurátor Jiří Ptáček se domnívá, že město by dar v podobě sochy mělo raději odmítnout. „Socha je hrozná, o díle současného umění nelze vůbec mluvit," uvedl jeden z důvodů.

Tím dalším je podle něj postoj města, které místo aby sochu podrobilo kvalitativnímu hodnocení, rovnou nabízí vlastní pozemky pro její umístění.

Servítky si při hodnocení návrhu sochy nebral ani českobudějovický sochař Michal Trpák, jehož dílem je například sousoší Humanoidi před Českou národní bankou na Lannově třídě. „První, co mě při pohledu na návrh překvapilo, je vysoký pravidelný sokl. Doba soch umístěných na takových kvádrech je, myslím, už dávno pryč. Vypadá to příliš uměle a galerijně," řekl s tím, že práce na nové soše by měla mít opačné pořadí než v tomto případě. „Nejprve je třeba vybrat pro sochu místo a teprve pak vytvářet její model," upřesnil.

U radnice stáli Žižka i Zátka

Dají-li představitelé města na názor občanů, bude socha zakladatele Českých Budějovic stát na Piaristickém náměstí. Právě tam by dílo sochaře Františka Postla rádo vidělo nejvíce hlasujících v anketě, kterou město vyhlásilo na svém facebookovém profilu.Na Piaristické náměstí by Přemysl Otakar II. shlížel jako vůbec první v historii. Podle ředitele Státního okresního archivu v Českých Budějovicích Daniela Kováře zde totiž žádný velký pomník dosud nestál.

Zato náměstí Přemysla Otakara II., které je další zvažovanou lokalitou pro umístění sochy, má v tomto směru bohatou minulost. V letech 1936 až 1939 stál před radnicí pomník Augusta Zátky, člena jedné z nejvýznamnějších českých měšťanských rodin. „Dnes najdeme zmenšený odlitek této plastiky na radničním dvoře," podotkl Daniel Kovář. Starší Budějovičáci si před radnicí pamatují jezdecký pomník Jana Žižky, který nyní stojí před Žižkovými kasárnami. „Dílo sochaře Karla Dvořáka mělo původně stát na pražském Žižkově. Tam ale byla umístěna socha Bohumila Kafky a Dvořákův Žižka tak trochu zbyl," popsal historik.

V Táboře Žižkovu sochu odmítli, ministr informací Kopecký nakonec plastiku věnoval Budějovickým. „Ministr Nejedlý si přál, aby socha stála před radnicí jako symbol vítězství lidové moci," doplnil Daniel Kovář s tím, že od jara 1959, kdy se Žižka v tichosti přestěhoval ke kasárnám, na centrálním náměstí žádná socha nestála.

V soše Přemysla Otakara II. by Budějovice přitom získali malý unikát. Panovníkovu sochu totiž v Česku podle dostupných informací mají zatím jen ve Vysokém Mýtě.