Jedna tělocvična jí nestačí a při hodinách proto musí spojovat dvě třídy dohromady nebo žáky vodit až do sportovní haly.

Starosta Milan Šnorek zdůraznil, že situace není havarijní. Podle něj to nekonstatuje ani zpráva České školní inspekce. „Momentálně není ve finančních možnostech města začít hned stavět novou tělocvičnu. Chceme proto, aby akce byla zahrnuta jako priorita do návrhu rozpočtu na rok 2014," řekl.

Otázku přístavby gymnastického sálu již zhruba před měsícem otevřel zastupitel Jaroslav Bezpalec, který je zároveň otcem žáka druhé třídy. Vadí mu, že při spojování tříd bývá v tělocvičně více než čtyřicet žáků najednou. S návrhem starosty proto nebyl spokojený. „Přístavba je mezi prioritami už několik let a peníze se na ní stále nenachází. Bojím se, že toto Radu města k ničemu nezavazuje a příští rok z akce opět sejde," reagoval na zasedání.

Proti návrh neprošel

Vzápětí se proto pokusil prosadit usnesení, které by vedení Týna nad Vltavou nutilo ihned začít přístavbu připravovat. Zastupitelé však jeho snahu nepodpořili.

Radní a zároveň ředitel gymnázia Karel Hájek uvedl, že i bez gymnastického sálu může škola dobře fungovat. „My vůbec nemáme vlastní tělocvičnu a na hodiny chodíme do sportovní haly. Dá se to bez problémů zorganizovat, navíc v hale jsou zajímavé možnosti. Studenti tam využívají squashové kurty nebo hrají ping-pong," komentoval.

Podobný názor měl i zastupitel František Kobera. „Není asi nikdo, kdo by gymnastický sál na základní škole nechtěl, ale musíme vycházet z reality. Syn na školu chodil, měl tělocvik spojený s jinou třídou a nezanechalo to na něm žádnou újmu," dodal.

Ředitelka Základní školy Malá Strana Zdenka Meškánová prosazuje vybudování druhé tělocvičny už od roku 1998. „Tehdy jsme opravovali původní sál a já zdůrazňovala, že jedna tělocvična pro náš počet žáků nestačí. Architekt tedy zároveň navrhl přístavbu, ale od té doby se na ní nenašly peníze," uvedla Zdenka Meškánová minulý týden pro Českobudějovický deník.

Škola tedy řeší situaci tak, že při některých hodinách jsou v tělocvičně souběžně dvě třídy. Část výuky se také přesunula do sportovní haly. „To je ale nevýhodné, protože spoustu času z hodiny pak zabere přesun a převlékání. Ve sportovní hale je navíc možné provozovat jen míčové hry a my musíme mít prostor i třeba pro gymnastiku," dodala.

Zároveň je podle ní nutné vzít v potaz plánovanou dostavbu Temelína, která přivede do Týna nové rodiny a počet žáků se tak určitě zvýší.