Vedle zemědělské techniky představuje i jednotlivé regiony České republiky, ukázky hospodářských zvířat nebo odborné soutěže. Nechybí početná hudební vystoupení ani pestrý výběr kulinářských specialit.
Hned na začátku výstavy ve čtvrtek například patnáct tuzemských pekáren bojovalo o nejlepší dožínkový koláč. „Je to dokonalá práce. Musí to stát strašně moc času a nervů," komentovala skvělé výtvory o více než půlmetrovém průměru Jitka Simonová z Nového Strašecí. Dodala, že sama také peče, ale klasiku, rybízový nebo švestkový koláč. „Tohle už je takové umění," zdůraznila Simonová nad koláči, kde se střídal nejen mák s tvarohem, marmeládou nebo kiwi, ale nechyběly ani mandlové růže nebo umně vyvedené jedlé obilné klasy.
Z českých a moravských pekařů se nakonec porota rozhodla udělit cenu výrobku firmy Empeko ze Žďáru nad Sázavou. „Vítěz dostal keramický koláč z Holašovic," zmínil za organizátory Stanislav Musil s tím, že soutěž Podnikatelského svazu pekařů a cukrářů se letos konala už podvacáté a tradičně s podporou jihočeské společnosti Zeelandia Malšice.
Země živitelka, největší akce svého druhu v České republice, je také příležitostí k setkání. Až ze šumavské Zátoně přijel na sraz se známými Aleš Karas. Osmnáctiletý mladík studuje střední odbornou školu zaměřenou na ekologii ve Veselí nad Lužnicí a na Zemi živitelku přijel už po sedmé.
„Jezdím sem pravidelně. Táta většinou jezdí také," zmínil Aleš Karas a dodal, že v Zátoni má rodina farmu s přibližně 170 kusy skotu chovaného na maso. I známí mladého muže mají k zemědělství blízko. „Přijeli jsme z Borkovic. Pracuji tam na soukromé farmě," řekl Deníku Tomáš Dušák a dodal, že na výstavu jezdí hlavně kvůli strojům a odborným akcím. Rodinu nezastupoval sám, na Zemi živitelku dorazil s bratrem.
I ten se také chystá do zemědělství. „Ještě jsem na vysoké škole. Ale bylo by dobré pracovat v zemědělství. Baví mě to," uvedl Radim Dušák a doplnil, že by se rád specializoval na rostlinnou výrobu.
Na výstavišti je možné shlédnout i předvádění vyšlechtěných hospodářských zvířat nebo si poslechnout početné kapely v doprovodném programu.