Ve velkém stylu zahájili školní rok na Česko-anglickém gymnáziu v Českých Budějovicích. Na zahradě tu vyhrával soubor irských a skotských písní a tanců, odpoledne se zájemci mohli dozvědět něco o historii Suchého Vrbného a budovy školy. „Je to pro nás slavnostní okamžik, protože v pátek 31. srpna jsme ukončili dvacátý rok fungování. Rozhodli jsme se tedy takto oslavit naše dosavadní úspěchy a studentům zpestřit první den," vysvětlila ředitelka Danuše Lhotková.

Ta působí na Česko-anglickém gymnáziu téměř od počátku. I po mnoha letech si první školní den užívá. „Pokaždé ho prožívám velice intenzivně. Je to zvláštní, ale souvisí to asi s tím, že se na něj pečlivě připravujeme celé prázdniny a tohle je takové vyvrcholení," komentovala.

Překvapivě nadšení byli i někteří žáci. Patřil mezi ně jedenáctiletý Matěj Jančík, který nastoupil do primy. „Hrozně jsem se těšil. Myslím, že to tady bude mnohem lepší než na naší bývalé škole," řekl.

Zvědavý je Matěj Jančík  hlavně na chemii. Tu se sice zatím ještě nikde neučil, ale myslí si, že bude zábavné kombinovat různé přísady a sledovat, co se s nimi stane.

Na gymnázium s ním navíc budou chodit dva spolužáci z bývalé školy. Má tu tedy rovnou už i kamarády. Dokonce mu nevadí ani dojíždění z Dubného, kde bydlí.

Podobně mluvil i další primán Vladimír Jakimenko. „Já se hodně těším na biologii, zajímají mě víc přírodní vědy. Ale dobré budou určitě i jazyky, budeme mít angličtinu a němčinu," zdůraznil.

Trochu méně radosti projevovali z prvního školního dne starší studenti. „Samozřejmě mě trochu štve, že už zase začala škola, ale zase jsem se těšil na známé tváře," vyprávěl Martin Ziba, kterého letos navíc čeká maturita. Strach z ní ale podle svých slov nemá. „Když ji udělal můj bratr, tak to zvládnu taky," smál se.

Zkoušku z dospělosti má před sebou i osmnáctiletý Martin Kosobud. Také on si věří. „Bude to v pohodě. Navolil jsem si předměty dobře, budu maturovat ze zeměpisu a základů společenských věd, ve státní části z matematiky a češtiny," dodal.

V budoucnu by rád studoval na Karlově univerzitě nebo Českém vysokém učení technickém. S uplynulými sedmi roky v Budějovicích je zatím spokojen. Gymnázium má podle něj dobrou atmosféru i profesory.

Do nového školního roku tu vstoupilo 285 studentů, což je téměř plná kapacita. Ředitelka Danuše Lhotková  doufá, že následující měsíce budou stejně úspěšné jako v minulých letech. Gymnázium navíc vydává výroční almanach. „Zahrnuje všechny naše vzpomínky a dojmy. Důležité pro nás je ale i to, že už máme 
701 absolventů. Mnozí teď působí v zahraničí a dělají nám radost," uzavřela.