K odstavené soupravě na budějovickém vlakovém nádraží přibíhá početná skupina policejních těžkooděnců. Na hlavách mají helmy a v rukou drží štíty. Dusot jejich okovaných bot se mísí se štěkotem služebních psů a stručnými, přesto však  jasnými rozkazy velitelů. Jeden z maskovaných policistů rozbíjí kladivem okno vagonu a následně celá skupina vniká dovnitř. Netrvá dlouho a za huronského řevu „rowdies“ (problematičtí sportovní fanoušci, pozn. redakce) vyvádějí ven první zadržené. Těm se to však pochopitelně nelíbí a snaží se všemožně bránit. Vzduchem tak létají nejen peprné nadávky, ale i kameny a prázdné pivní lahve.

Scéna působí natolik věrohodně, že je jen otázkou času, kdy začnou sanitky odvážet první zraněné. A to i přesto, že nejde o ostrý zákrok, ale pouhé cvičení. Včera dopoledne ho v Budějovicích uspořádala krajská pořádková jednotka policie. Podílelo se na něm kolem 120 policistů a podle velitele majora Lubomíra Vacka se jednalo o mimořádnou akci. Podobná totiž v posledních čtyřech letech na jihu Čech nebyla.

„Výcvik pořádkové jednotky se dělá pravidelně několikrát do roka. Tentokrát se snažíme zapojit také psovody. Musíme však zohledňovat i stav psů, protože ne všichni jsou na takové zákroky vhodní,“ popsal Vacek a dodal, že policisté nacvičovali zásah ve dvou typech vagonů. Jeden je takzvaně otevřený, druhý má kupé. Podle majora Vacka se jim lépe pracovalo v tom druhém, protože si mohli figuranty snáze rozdělit. Scénář se odvíjel i podle agresivity „fanoušků“ – na začátku policisté vstoupili do vlaku naprosto klidně a bez jakéhokoliv násilí, na konci rozbíjeli okna a kulisu dotvářela speciální pyrotechnika. „Narušování veřejného pořádku ze strany neukázněných fanoušků může mít různou intenzitu. Od toho se odvíjí i intenzita policejního zákroku. Ta vždy odpovídá povaze daného problému,“ vysvětlil major Vacek.

Na jihu bývá klid

Doplnil, že Jihočeši se v poslední době s brutálním násilím při sportovních utkáních naštěstí příliš nesetkávají. A to ani při takzvaně rizikových zápasech. Strážci zákona však přesto nemohou podle Vacka tento fenomén podceňovat. I proto pořádají různá taktická cvičení, při kterých úzce spolupracují i s jinými ozbrojenými složkami. Například na tom včerejším se kromě psovodů výrazně podílela i vojenská policie.

„Při každém utkání máme ve vlacích s fanoušky menší skupinu policistů, kteří aktuální situaci monitorují. Máme tak informace, zda tam dochází k eskalaci nějakého problému. Drobnější věci policisté většinou vyřeší už během cesty. Musíme ovšem počítat i s případnou agresivitou fanoušků,“ vysvětlil šéf krajské pořádkové jednotky Lubomír Vacek.