„Sáru jsem vzala do budějovického Tyflokabinetu na preventivní vyšetření zraku. Chtěla jsem si být jista, že má oči v pořádku. Zjistili jí ale vadu, kterou měl podrobněji určit specializovaný lékař," popsala Petra Míšková. Jak se ale záhy ukázalo, najít v jižních Čechách specialistu, který by přijímal další pacienty, 
je téměř nadlidský úkol. 
„S prosbou o pomoc jsem se obrátila na Všeobecnou zdravotní pojišťovnu. Tam mi sice pomohli, jenže na termín vyšetření jsem 
u doporučeného lékaře čekala půl roku, aby mi pak řekl, že přijímá jen děti starší sedmi let," vyprávěla Petra Míšková. Zoufalá se minulý týden vydala na ambulanci dětského oddělení budějovické nemocnice, kde jí sloužící lékařka pro dospělé přislíbila pomoc. Zajistila základní vyšetření 
a zprostředkovala návštěvu u dětského specialisty. „Kdyby nešlo o zdraví, mávnu nad tím rukou. Ale nad nedostatkem odborných lékařů, který netrápí jen mou rodinu, by se měl někdo zamyslet," postěžovala si Petra Míšková.

Podle mluvčího krajského úřadu Radka Šímy je problémem, že do výběrových řízení, která kraj vypisuje na poskytování zdravotních služeb, se mnohdy nepřihlásí vůbec nikdo. 

Vláda má jasnoPodle nařízení vlády bychom bez problémů 
měli sehnat očního lékaře, 
k němuž z domova doje-deme nejdéle za 45 minut.

V regionu chybí očaři i zubaři

Několik měsíců trvalo, než Petra Míšková sehnala očního lékaře, jenž by vyšetřil její dceru.

Jenže počet specialistů 
v regionu je v souladu s nařízením vlády o místní 
a časové dostupnosti lékařské péče. Potvrdil to mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. „Na celém území České republiky, tedy i na Českobudějovicku, zajišťujeme se stávajícím počtem smluvních partnerů pro naše klienty dostupnost zdravotní péče plně v souladu s platnou legislativou," řekl.

Zmíněné nařízení vlády stanoví nejzazší dojezdové doby, z nichž se z místa bydliště lidé dostanou do ordinace odborného lékaře, který by je měl přijmout 
k ošetření. Například 
k praktickým nebo zubním lékařům by cesta neměla trvat déle než 35 minut, 
k očnímu lékaři bychom se bez problémů měli dostat do 45 minut. „Dostupnost péče není stanovena ani tabulkovými místy, ani počtem lékařů na počet obyvatel, ale právě dojezdovou vzdáleností k lékaři konkrétní specializace," zopakoval Oldřich Tichý.

Zkušenosti pacientů z regionu, jak ostatně vyplývá 
i z naší ankety, ale ukazují, že sehnat očaře nebo zubaře je mnohdy téměř nadlidský úkol.

Výběrová řízení na poskytování zdravotních služeb a jejich úhradu vypisuje na území jižních Čech krajský úřad. Mluvčí úřadu Radek Šíma doplnil, že tato výběrová řízení kraj vyhlašuje na základě podnětu zdravotních pojišťoven, obcí nebo samotných lékařů.

„Problémem však je, že se do těchto výběrových řízení někdy nepřihlásí žádný uchazeč. Anebo, že s vybraným lékařem zdravotní pojišťovny neuzavřou smlouvu o úhradě," zmínil Radek Šíma. Doplnil, že nedostatek některých specializovaných lékařů nejen na území Českobudějovicka kraj vnímá. „Za dostupnost zdravotní péče jsou svým pojištěncům odpovědné zdravotní pojišťovny, proto doporučujeme pacientům, aby se v této věci obraceli přímo na svou zdravotní pojišťovnu," poradil mluvčí.