Poničená dlažba na náměstí Míru, přes které se voda valila v silných proudech, je už téměř hotová, dělníci stále opravují ostrůvky pro zeleň. „Pokračují také práce na zničených komunikacích a lokální opravy dláždění chodníků," řekl starosta města Milan Šnorek. Uzavřená zůstává ulice Tyršova, kde voda stejně jako na náměstí vymlela dlažbu. Také zeď u kostela svatého Jakuba, kterou dělníci po jejím zřícení museli strhnout, vypadá stejně jako den po dešti. Její obnovení bude dlouhodobější záležitostí, náklady se pohybují okolo milionu korun.

Znovuotevření městské letní plovárny je podle starosty závislé na tom, co bude obnášet zprovoznění technologií. Při lijáku byl zaplavený bazén i strojovna. Pokud si opravy nebudou žádat mimořádná řešení, mohli by na plovárně plavci vystřídat dělníky možná už za týden.

Zatopený motor orchestřiště v městském kulturním domě Sokolovna už opravují, kvůli bezpečnosti ale provozovatelé zrušili naplánované akce v hlavním sále. Přilehlé kino funguje v běžném režimu.

Původní odhady škod po přívalovém dešti byly kolem sedmi milionů korun. Starosta města Milan Šnorek po týdnu číslo aktualizoval. „Postupně zjišťujeme, v jakém stavu jsou poničené objekty, celkově se škody snížily přibližně na pět a půl milionu korun."

Ničivý déšťV noci ze soboty 23. na neděli 24. července spadlo v Týně nad Vltavou až šedesát milimetrů srážek za tři hodiny. Z polí nad městem se valila voda centrem, přeplněná kanalizace nezvládala nápor. Zatopených bylo na šedesát domů, voda se nevyhnula ani letní plovárně či kulturnímu domu. Škody jsou vyčísleny na 5,5 milionu.

PAVLA VOLFOVÁ