Chybí nám koše a papírové pytlíky na exkrementy, zaveďte povinné čipování, psi mají být na ulicích na vodítku a na cyklostezkách je nechceme.

To jsou některé z návrhů obyvatel Českých Budějovic na změnu vyhlášky o pohybu psů na území města. Radnice chce po letech zpřísnit pravidla. Ta stávající platí už od roku 2005 a v mnohém podle radních neodpovídají dnešním potřebám.

Magistrát ovšem nechce položit na stůl pouze úřednický dokument, proto oslovil veřejnost, aby se do přípravy nové vyhlášky zapojila. Tuto možnost už především prostřednictvím Facebooku využilo několik desítek lidí.

Skočil pod kolo

Velmi často se mluví o tom, že volně pobíhající psi nemají co dělat v místech vyhrazených pro kolaře. „Na cyklostezce skočil mojí mamince pod kolo pes. Mamka spadla z kola, majitelka psa ji tam nechala ležet a odešla pryč. Pejskaři jsou neukáznění," píše v diskusi Martina Meškanová.

Podle dalších je pak obecně největší problém v tom, že psi často volně pobíhají, nejsou na vodítku, a přitom je jejich páni nezvládají. „Pro volný pohyb mohou být vyhrazena určitá místa, nicméně v centru, nebo hustě obydlených lokalitách se silnějším provozem by měl být pes vždy na vodítku," myslí si Jaroslav Matýsek z Rožnova. V souvislosti s tím někteří navrhují, že zvíře bez vodítka by mohl mít jen člověk s osvědčením o výcviku a poslušnosti svého psa.

Město již dostalo několik desítek podnětů. Jedná se o ožehavý problém. V Budějovicích registrují asi sedm tisíc psů, odhady ale hovoří, že jich tu žije až deset tisíc. „V některých ohledech je současné nařízení již zastaralé. Proto připravujeme nový dokument, který to má napravit a který bychom chtěli projednat na podzim," podotkl primátor Juraj Thoma. Upozornil, že příspěvky mohou obyvatelé podávat na radnici do konce letošního září.

Pes za to nemůže

Už nyní upozornili i na další problém. Část pejskařů totiž stále odmítá sbírat po svých psech exkrementy. Někteří lidé proto navrhují, aby za tento prohřešek město dávalo mnohem vyšší sankce. Dnes je to většinou do tisíce korun formou blokové pokuty.

„Jenže je poměrně složité prokázat tento prohřešek. Praxe je taková, že pokud majitel psa vidí strážníky, tak po něm uklidí. V opačném případě tomu tak vždy rozhodně není," potvrdil mluvčí budějovických strážníků Václav Sup.

V tomto případě však pejskaři upozorňují, že takřka po celém městě chybí koše s pytlíky na exkrementy. „Pro většinu není problém mít sáček v kapse. Na druhou stranu 
v mnoha městech jsou psí koše samozřejmost a nepořádku na chodnících je určitě méně," doplnila majitelka jezevčíka Daniela Nováková. Jak na podněty město zareaguje, se ukáže na podzim, do konce roku by mohla nová vyhláška platit.

Radnice uvažuje také o tom, že by nechala všechny psy povinně čipovat, aby získala přehled a také kontrolu nad čtyřnohými miláčky. Jen za loňský rok jich strážníci museli odchytit před devět set.
V anketě ohledně zmíněného čipování se 75 procent lidí vyjádřilo pro. Když by se psi zaběhli, bylo by je možné snáze najít. 

Co musí pejskaři

• Je zakázáno přinášet nebo přivádět zvířata na hřiště, pískoviště, sportoviště a na místa opatřená zákazem vodění zvířat.

• V historickém jádru a přírodní rezervaci Vrbenské rybníky je povinné mít psa na vodítku.

• Pes musí být na veřejných prostranstvích viditelně označen evidenční známkou.

Zdroj: Vyhláška města