Byla nejmladší účastnicí logické soutěže a probojovala se až mezi ty nejlepší, navíc je i skvělá kuchařka. Patnáctiletá Zuzana Drázdová z Pištína má letos úspěšný rok. Zazářila v televizním pořadu Fenomén a pak na tradičním Havelském posvícení v rodné obci upekla nejlepší jablečnou dobrotu.

Ačkoli Drázdová odmalička patřila mezi nadané děti, o své mimořádné inteligenci se dozvěděla teprve před rokem. Tehdy absolvovala test společnosti Mensa a protože její IQ přesáhlo hranici 130 bodů, stala se členkou. Díky Mense objevila i pořad Fenomén, v němž soutěžící řeší logické úkoly. „Připadalo mi to zajímavé, tak jsem si řekla, že to zkusím. Limit pro účast je 14 let, takže jsem ho akorát splňovala,” vzpomíná Drázdová. Když úspěšně prošla on-line testem a následujícím kolem v Praze, dostala pozvánku na natáčení v Bratislavě.

Skoro bez přípravy

Drázdová o své účasti věděla téměř dva měsíce dopředu, připravovala se však jen minimálně. „Sledovala jsem několik dílů soutěže, abych zhruba věděla, co tam bude, ale učit se na to skutečně nedá. U logických úkolů musí člověk přijít na princip, nejde to předem našprtat,” říká.

V soutěži stála proti devíti soupeřům, navíc byla úplně nejmladší. Přesto se jí poměrně dařilo. Nejvíce jí podle jejích slov vyhovovaly úkoly, v nichž bylo třeba zapojit prostorovou představivost, potrápily ji naopak jazykové testy. V každém díle soutěže byl vyřazen nejslabší účastník, Drázdová patřila k nejúspěšnějším. „Hodně mě to překvapilo, protože ostatní soutěžící byli hlavně starší vysokoškoláci, někteří studovali i dvě školy najednou. Že mi to tak půjde jsem opravdu nečekala,” komentuje.

Samotné natáčení bylo pro Drázdovou velice zajímavé. Poprvé poznala televizní studio a také se nechala profesionálně nalíčit. Zároveň však musela zvládnout náročný program. Proto neměla podle svých slov příliš času na seznámení s ostatními soutěžícími ani na prohlídku Bratislavy. „Večer jsem byla jen ráda, že mohu vypnout. Z města jsem poznala jen studio a ubytovnu,” dodává.

Příslušné díly soutěže Fenomén se Zuzanou Drázdovou, v nichž diváci zjistí na jakém místě nakonec Jihočeška skončila, se budou vysílat na konci listopadu. „Už jsem o tom řekla některým spolužákům. Ostatní budou ale asi dost překvapení,” usmívá se Drázdová.

Patnáctiletá dívka z Pištína není ale jen mimořádně inteligentní, pochlubit se může i kulinářským uměním. Důkazem je její vítězství v soutěži o nejlepší jablečnou dobrotu na nedávném Havelském posvícení. „Přihlásila jsem se jen tak z legrace. Řekla jsem si, že něco na zkoušku upatlám a půjdu,” vzpomíná.

Porotě tedy předložila jablečný koláč, který byl výsledkem čiré improvizace. Přesto zaujala a porazila i zkušené pekařky. „Byla jsem v šoku, vůbec mě nenapadlo, že bych mohla vyhrát,” komentuje. Za vítězství získala drobné vybavení do kuchyně a vaření se chce podle svých slov věnovat i nadále. Ráda totiž zkouší nové recepty.

Chce do zahraničí

Zuzana Drázdová je v současné době studentkou kvinty českobudějovického Gymnázia Česká. Mezi její nejoblíbenější předměty patří anglický jazyk, chemie, biologie a matematika. S učením nikdy neměla velké problémy. „Moc učit se naštěstí nepotřebuji, jde mi to docela samo, i když tenhle rok už to začíná být horší,” přiznává.

Co bude dělat po střední škole zatím nadaná dívka neví. Uvažuje o studiu medicíny, ale říká, že na rozhodnutí je ještě času dost. Během let na gymnáziu by nicméně chtěla vycestovat na rok do zahraničí. „Chci se ucházet o stipendium na pobyt v cizině, nejspíš Anglii. Bude to tam asi hodně jiné než tady, ale ta zkušenost mě láká,” uzavírá.