Před měsícem uspořádal magistrát společně s Centrem Cassiopeia akci Den bez aut, která měla na problematiku čistoty vzduchu upozornit. Tento týden v úterý se pracovníci odboru ochrany životního prostředí rozhodli měření opakovat, aby zjistili, jaké jsou rozdíly při normálním provozu a při úplné absenci automobilů na náměstí Přemysla Otakara II.

Samotné měření mělo zjistit hodnoty nebezpečných částic v ovzduší. „Měříme především imise, což jsou rozptýlené škodliviny v ovzduší. Používáme k tomu speciální analyzátory, které dokáží měřit s velmi velkou přesností," uvedla Ivana Hrubcová ze Zdravotního ústavu se sídlem v Ústí nad Labem a pobočkou v Českých Budějovicích, které mělo měření na starost.

Zaznamenaná data se pak převádějí do počítače a následně vyhodnocují. Z výsledků odborníci zjistí, zda jsou limity v určitém místě překročeny či nikoli. „Momentálně měříme hodnoty kontinuálně, což znamená, že můžeme sbírat informace tak dlouho, jak je třeba nebo podle toho, jaký je požadavek na naše měření," dodala Ivana Hrubcová.

Problematické je však celkové vyhodnocení, což potvrzuje i Svatopluk Mika, vedoucí odboru ochrany životního prostředí. „Měří se v osmihodinových intervalech. Je ale důležité vzít v potaz i denní dobu měření, protože v noci jsou imise kvůli menšímu provozu nižší," vysvětlil.

Není tedy možné osmihodinová měření vztahovat na celodenní imisní limity. Důležité podle Svatopluka Miky také je, aby se kvalita ovzduší měřila za přibližně stejných podmínek a výsledky tak byly objektivně srovnatelné.

Největším problémem ve městě je zejména polétavý prach. „Je pro člověka velmi nebezpečný, dostane se totiž až do krevního oběhu," doplnil Svatopluk Mika.

V této souvislosti se mluví například o zákazu vjezdu automobilů na náměstí Přemysla Otakara II. Řada lidí si však nemyslí, že by to výrazně pomohlo. „Pokud by bylo uzavřené pouze náměstí, kvalita ovzduší v centru se příliš nezmění," komentovala Marcela Vítová z Budějovic.

V současné době magistrát pravidelně měří imise na čtyřech místech. „Nejvíce zatížená je Husova ulice u křižovatky s ulicí Jaroslava Haška. Zde jsou hodnoty prachu vskutku velmi vysoké," uvedla Zdeňka Vonešová, referentka oddělení ochrany ovzduší a odpadu.

Ve srovnání s ostatními městy na tom České Budějovice navíc nejsou zrovna nejlépe. „Dlouhodobě jsou obzvláště úrovně polétavého prachu ve městě opravdu vyšší, než bychom si přáli," upozornil Svatopluk Mika. Výsledky nejnovějšího, úterního měření budou známy nejdříve za tři až čtyři týdny.

MICHAL BĚLSKÝ