I když nežijeme v rodinném domě se zahradou a nemáme ani kousek vlastního pozemku, můžeme si i v krajském městě vypěstovat milované bylinky, kytičky, zeleninu. Tuto možnost přinášejí komunitní zahrady, které vznikají v posledních letech ve větších městech.

První v Českých Budějovicích otevřel na 1. máje spolek Sousedská zahradav ulici Skuherského. „Pronajímáme 10 vyvýšených záhonků na zahradě obývaného domu,“ přibližuje předsedkyně Hana Brdková. O tento zelený prostor se dělí s mateřskou školou. „S majitelem jsme se dohodli, že sem můžeme chodit ve všední dny odpoledne, protože dopoledne zahradu využívá školka, a také o víkendech,“ vysvětluje Hana Brdková, jak je možné smysluplně trávit volný čas. Zvláště pro malé děti je velmi zajímavé a poučné vidět, jak se ze semínek rodí nová rostlinka. Až v jejich péči doroste, radost bude ohromná. V nové budějovické společné zahradě jsou ještě k mání dva volné záhonky.

V Rudolfově mají k dispozici pozemek podstatně větší. Na 3500 metrech čtverečních vybudují 12 zahrádek. Původně jich mělo být o šest více, ale jejich prostor vyplní jezírko, které je v tomto přírodním projektu nezbytné. Zatím na něj ještě shromažďují peníze. „Třicet dospělých a dětí, kteří budou společně hospodařit, se o zbývající zahrádky podělilo,“ dokresluje vývoj vzniku společného zahradničení jeho duše Alena Kučerová. Protože plot chránící výpěstky před zvěří bude podle stavebního úřadu možné postavit za dva měsíce, je zatím nutné improvizovat. „Srnka už ochutnala kedlubny, takže sázíme raději to, co je schované v zemi, jako brambory, kořenovou zeleninu,“ vypočítává Alena Kučerová. A kvůli stavbě plotu je nutné zachovat třímetrové volné pásmo, takže definitivní podoba se vyloupne na podzim. Že se děti umějí pro zahrádku nadchnout, ukazuje vítězství projektu komunitní zahrady mezi žáky budějovické anglické školy, kteří ho podpoří spolu s rodiči sbírkou zahradnického nářadí. „Na 4. června, na den předání, jsme připravili celodenní program – pro děti budování domečku pro ještěrky, pro rodiče mulčování kopce,“ těší se Alena Kučerová.

Co přinášejí společné zahrady- styk s přírodou, pohyb
 na čerstvém vzduchu
- výchova dětí k přírodě
- vlastní zdravá úroda
- využití bioodpadu
 z domácností
- zlepšování sousedských
 vztahů
- rozšiřování zelených
 ploch ve městech