„Jsou to gauneři. Tady jsou okradení lidé.“ Takové výkřiky zaznívaly před pár desítkami hodin na schůzi v Senior domě na okraji sídliště Vltava v Českých Budějovicích. V domě žije na 170 klientů, ale soukromé zařízení se dostalo do problémů kvůli dluhům svého majitele, kterým je firma L a S Tábor. Dluhy dostaly k soudu i bývalého provozovatele domu firmu Senior resort. Soud proto kontrolu nad oběma zmíněnými firmami svěřil společnosti IKT Insolvence a objekt začíná vyhlížet nového majitele (jak již Deník informoval).

Bouřlivá situace v Senior domu se ale pomalu začíná uklidňovat. Ve středu na schůzi se lidé ptali hlavně na to, kam mají vůbec lidé platit nájem, aby o peníze nějak nepřišli. „Vůbec si nevíme rady, jen se na té schůzi hádali,“ komentovali situaci ještě ve čtvrtek senioři oslovení redakcí. Zároveň už ale dostávali klienti domu do rukou nový dopis od firmy pověřené soudem s číslem konta, na které mají hradit nájem. Chystají se i nové nájemní smlouvy. „Peníze posílané na účet jsou určeny primárně k provozu Senior domu,“ uvedl pro Deník za IKT Insolvence Karel Touschek. Například jde o úhrady teplárně, vodárnám nebo peníze na platy zaměstnanců. Podle Touschka je situace taková, že platby od klientů na nájem by měly stačit na to, aby dům hospodařil minimálně s nulovým výsledkem.

Dluhy, které zůstaly za firmou Senior resort, dosavadním správcem, budou od nového hospodaření odděleny. Firma přitom zůstala „viset“ teplárně a jiným dodavatelům. Zaměstnanci se možná nikdy nedočkají lednové výplaty.

Zástupci bývalého provozovatele se sice na středeční schůzi s klienty Senior domu hájili tím, že by zaplatili, kdyby jim nebyl zablokován účet. Jenže dluh teplárně, který je podle všeho vyšší než 100 000 korun, vznikl ještě před blokací účtu. A v okamžiku, kdy se běžný účet Senior resortu dostal pod kontrolu předběžného správce, nacházelo se na něm jen 105 000 korun…

Všichni nájemníci přitom před nastěhováním skládali jako kauci tři měsíční nájmy dopředu a také zálohy 100 000 nebo 50 000 korun na čerpání některých služeb. Tyto peníze jsou podle představitelů zadluženého Senior resortu uloženy v cenných papírech. Jestli tomu tak skutečně je, ukážou nejbližší týdny.

Vyloučeny nejsou ani déletrvající soudní tahanice. Firma Senior resort i společnost L a S Tábor, která je majitelem objektu, totiž u soudu protestovaly v několika směrech. Senior resort například odmítá předběžného správce, kterému je vyčítána podjatost a, L a S Tábor odmítla celou řadu částek uznaných jako nároky věřitelů v rámci konkurzu. Uvedenými podněty se nyní budou zabývat soudy.

Senior dům však nadále bude fungovat bez omezení, na tom se shodují zástupci IKT Insolvence i bývalý majitel. Všichni chtějí udržet současné nájemníky. Tento rok by měl ale objekt také najít nového vlastníka.

Čtěte také: Dům seniorů zažil šokující schůzi