Časté výhradyPodle obyvatel Havlíčkovy kolonie je v případě velké vody daleko větším problémem Mlýnská stoka a kanalizace než hladina Malše. Protipovodňová opatření u Malého jezu v plánované podobě podle jejich názoru nebudou mít efekt. Zásadně ale změní podobu dnešní rekreační lokality.

Začíná zveřejněním projektu protipovodňových opatření a dalších informací na webových stránkách města. Otevřené chce být i k případným připomínkám. „Konstruktivní návrhy občanů, které v šestnáctiletém procesu tvorby projektu, kdy občany zastupovalo Občanské sdružení Malše, nebyly diskutovány, lze doručit v písemné podobě do kanceláře náměstka primátora Petra Holického do 23. srpna," vysvětluje mluvčí magistrátu Jitka Welzlová s tím, že podnětné návrhy odborníci nebudou brát na lehkou váhu.

V plánu je také společné setkání zástupců města, investora a projektanta s občany. Uskutečnit by se mělo v polovině září. Ujít si je nenechají členové sdružení Zachraňme Malák, kteří mají k plánům řadu výhrad. Možnosti o změnách diskutovat si velmi cení. „Je strašně fajn, že se občané mohou vyjádřit. To bylo jedním z našich cílů," chválí Tomáš Mráz vstřícnost radnice. Se sousedy ji rozhodně využije. Chceme se co nejdříve sejít s kompetentními osobami, vysvětlit si navzájem stanoviska, navázat komunikaci a jednat," plánuje.

Proti změnám u Malše mají 2100 podpisů

Jako houby po dešti přibývají v posledních týdnech podpisy pod peticí, která odmítá plánované protipovodňové úpravy u Malého jezu. Mají rozšířit koryto Malše a mezi odpočinkovou zónou a obytnou čtvrtí vyroste ochranná zídka. Nesouhlas s takovým řešením už svým podpisem vyjádřilo 2100 lidí.

Radnice s obyvateli města hodlá celý plán důkladně prodiskutovat. „Jediným zájmem úprav je ochrana majetků a projekt rozhodně není neuvážený. Všechny aspekty zvážila celá řada odborníků," zdůrazňuje mluvčí radnice Jitka Welzlová. Zároveň ale vyzývá zájemce, aby se zapojili do diskuse s vedením města i experty, kteří se nebrání vzít v úvahu podnětné návrhy.

„Preferovali bychom vyšší hráz s možností instalace mobilních zábran, pak by se nemusel bagrovat břeh Malše," myslí si zástupce sdružení Zachraňme Malák Tomáš Mráz. Podle něj by mělo město zjistit většinový postoj obyvatel dotčené lokality k chystaným změnám a respektovat jej.

Názory se ale různí. „Chcete udělat opatření, které ochrání jednu čtvrť, ale veškerou vodu pak frknete do centra. Poplave muzeum, Dukelská i některé úřady, což by zase nebyla škoda," vytkla například zastupitelům od plic místní obyvatelka Vendula Dvořáková. Podle dalšího z místních Zdeňka Lanze je ale rétorika odpůrců plná informací vytržených z kontextu, polopravd i nepravd. „Se současnou podobou řešení souhlasím. Jsem členem Místní územní komise a nepamatuji, že by v posledních letech přišel na veřejné zasedání této komise byť jen jediný občan a vznesl ohledně této problematiky dotaz nebo dokonce námitku," poukazuje.