První větší krok k tomu v pondělí učinili českobudějovičtí zastupitelé. Většinou 31 hlasu posvětili záměr odkoupení sportovního centra, které před více než třemi lety dobudoval nedaleko sídliště Máj odchovanec českobudějovického Motoru a mistr světa v ledním hokeji Jaroslav Pouzar.

Ten halu před časem nabídl městu poté, co se zadrhly plánované příjmy od státu a sponzorů a jeho firma se dostala do finančních problémů.

Náměstek českobudějovického primátora Petr Holický (ANO 2011) upřesnil, že za halu by město zaplatilo přibližně 71 milionů korun. „Návrh kupní ceny zahrnuje pozemek, stavbu a mobiliář," upřesnil a doplnil, že kupní cenu stavby ve výši 65,2 milionu tvoří dvě složky nesplacené závazky současného majitele sportcentra vůči zhotovitelům stavby a dosud nesplacený úvěr u banky.

Na neplánovaný nákup by město teoreticky prostředky mělo, a to díky vyššímu daňovému výnosu. „Musíme ale ještě zvážit, zda by nebylo lepší využít některý z bankovních produktů, přičemž hotově bychom uhradili jen část kupní ceny," poznamenal Petr Holický.

Hlasování o záměru koupě haly předcházela dlouhá debata. Například podle zastupitele Ivo Moravce (HOPB) je třeba v plánování investic postupovat systematicky. „Nemáme peníze na otáčivé hlediště nebo Kulturní dům Slavie, je třeba vytvářet fond na obnovu infrastruktury. Když koupit sportcentrum, tak na úkor čeho?" položil řečnickou otázku.

Halu chce město ponechat mládeži

I v případě, že se novým vlastníkem Hokejového centra Pouzar stane město, by zdejší ledová plocha měla sloužit především mládeži. V pondělí to potvrdil jak náměstek českobudějovického primátora Petr Holický (ANO 2011), tak zástupce nynějšího vlastníka sportoviště, hlavní manažer centra Jan Mojžíš. „Shodujeme se na zachování současné skladby uživatelů centra, kterou tvoří zejména děti a mládež, školy, ale i různé instituce nebo hobby sportovci," zmínil Jan Mojžíš.

Při pondělním jednání zastupitelstva zazněl i černý scénář budoucnosti haly. To když Petr Holický spekuloval o variantě, kdy by zastupitelé pro záměr odkoupit Hokejové centrum Pouzar nezvedli ruce. „V takovém případě by zřejmě věřitelé vůči vlastníkovi haly uplatnili svá práva, čímž by se vlastník pravděpodobně dostal do konkurzního řízení. Je otázkou, zda bychom pak jako město byli schopni zareagovat dostatečně rychle, abychom halu získali. A další otázkou je, jestli by hala dál sloužila svému současnému účelu. Územní plán v této lokalitě umožňuje i jiné aktivity než sportovní," naznačil Petr Holický.

Tento scénář se však prozatím ve skutečnost nepromění. Zastupitelé v pondělí schválili záměr koupě hokejového centra. Ten sice naznačuje zájem města o zmíněné sportoviště, nicméně transakci ještě zcela nepotvrzuje. „Je to jen první krok, jakýsi signál, že se mají rozjet další jednání, která musejí předcházet hlasování o samotné koupi haly," vysvětlil Petr Holický.

Pro to, aby se Budějovice staly vlastníkem dalšího sportoviště, zvedla většina zastupitelů ruku, přestože mnozí z nich měli vůči tomuto záměru nebo způsobu jeho projednávání výhrady.

Tomáš Bouzek (TOP 09) například uvedl, že záměr odkoupení haly mohli radní připravit mnohem lépe, čímž by se vyjasnily četné otázky například o tom, jak město sladí provozní podmínky v Budvar aréně a Hokejovém centru Pouzar.

Slovo si vzal i zastupitel Václav Fál (HOPB). „Tímto jednáním nevysíláme občanům dobrý signál. Říkáme, při vší úctě k panu Pouzarovi, kterému se nepovedl tento podnikatelský záměr kup si zařízení, naplň základní ideje a cíle projektu, a když to nedokážeš financovat, my to od tebe koupíme. Touhle cestou bychom se ubírat neměli," poznamenal.

Jednání přihlížel i samotný iniciátor vzniku centra Jaroslav Pouzar. „Zimní stadion jsem nestavěl jako svoji mohylu, ale proto, abychom vychovali další generaci hráčů, která tu chybí. Nechtěl jsem na tom zbohatnout, byla to spíše charita," řekl. Pondělní rozhodnutí Jaroslav Pouzar vítá jako velmi důležité pro zachování aktuální palety sportovních zařízení nejen pro obyvatele Budějovic.

O možném odkoupení sportoviště jednalo vedení hokejového centra souběžně i s dalšími investory. „Jejich podnikatelské záměry ovšem nebyly všechny stoprocentně spojené se sportovní činností. Zástupci města naproti tomu mají velmi prozíravý zájem udržet tento veřejně prospěšný projekt a nastavenou myšlenku užívání centra, které dal impuls Jarda Pouzar," dodal Václav Švec, viceprezident HC Českobudějovičtí lvi, které je provozovatelem hokejového centra.