Prádelna v TemelíněPočet pracovnic: 5

Počet praček: 2 + 1 pro kontaminované prádlo
Kapacita jedné je 90 kg

Počet sušiček: 3
Kapacita jedné je 30 kg

Jeden žehlicí lis vyžehlí 4 trička za 2 vteřiny

„Letošní letní odstávka prvního bloku byla ve všech profesích velmi náročná, včetně speciální prádelny. To, že rekordní objem prádla – pětatřicet tun za dva prázdninové měsíce zvládlo zpracovat pět žen, je neuvěřitelné. Jsme na jejich výkon pyšní," chválí pracovní tým speciální prádelny Jiří Tyc, ředitel divize Temelín ČEZ Energoservis.

Ve speciální prádelně umístěné v kontrolovaném pásmu budovy aktivních pomocných provozů JETE jsou tři velké pračky a do každé se vejde 90 kilogramů prádla. Pro zpracování objemu 35 tun se tak dohromady musely pračky za červenec a srpen roztočit téměř čtyřstakrát.

Perou se zde ponožky, trenýrky, podprsenky, trička nebo kombinézy. Jedna ze tří praček je určena na kontaminované prádlo. Voda z ní pak odtéká do speciální kanalizace.

„Kontaminovaného prádla je z celkového objemu pět až sedm procent. Většina prádla se dá po čase znovu vyprat a vrátit do oběhu. Pouze na minimum pracovních obleků musí být sepsán likvidační protokol a likviduje se s nízkoaktivním odpadem," vysvětlil Jiří  Tyc.

Za den pětičlenná parta zvládne vyprat až 800 kilogramů prádla, pak ji ještě čeká žehlení. „Naštěstí na to máme šikovnou mašinu která čtyři trička vyžehlí za dvě vteřiny. Nejhorší dřina je však párování ponožek. Sedneme si tady na stoličku a dáváme k sobě kusy stejného odstínu a velikosti. To je nekonečné," říká Hanka Sobíšková, vedoucí speciální prádelny Jaderné elektrárny Temelín.