Zhlédnout výstavu vzácných druhů orchidejí můžou všichni ti, kteří od 5. do 14. prosince zavítají do kulturního domu Metropol.

Výstava se uskuteční každý den od 9 do 18 hodin ve zdejším I. respiriu a Kruhovém sále.

Děti do 6 mají vstup zdarma, děti od 7 do 15 let za vstup zaplatí 40 korun, ostatní pak korun 60.

Expozice bude tradičně doplněna 
i o exponáty ze světa tropického hmyzu, ale i ptactva a plazů.

Doma jich teď má okolo 300 až 350 druhů. „Musím ale střílet od boku," říká Karel Willinger. „Naposledy jsem je totiž počítal, když se u nás po roce 1989 otevřely hranice. Tenkrát po mně chtěli z odboru životního prostředí seznam," vysvětluje Karel Willinger, proč není počet úplně přesný.

Poprvé se Karel Willinger 
s orchidejemi setkal před 25 lety při návštěvě Prahy. „Jel jsem do Prahy za kamarádkou, která se tehdy vdávala, 
a tam jsem se seznámil s panem doktorem Janem Jagerem, což je zakladatel Botanické zahrady," líčí své pěstitelské začátky Karel Willinger. Pěstitelský zájem u něj však velmi záhy přerostl ve sběratelský a dnes tyto krásné rostliny Karel Willinger pěstuje ve čtyřech sklenících, které ukrývají celkem na 20 tisíc orchidejí.

Dnes si orchideje nechává Karel Willinger dovážet, v minulém století  ale za vzácnými úlovky podnikal dobrodružné výpravy. Jezdil na Kubu, protože to tenkrát byla jedna z mála zemí, do níž mohli lidé vyrazit. Po sametové revoluci se mu otevřely brány a on za orchidejemi vyrážel i do Venezuely, Brazílie nebo třeba i Bolívie.

Začít s pěstováním můžou všichni, na věku nezáleží. Na prosincové výstavě se dovědí, jak správně na to.Cesty za orchidejemi trvaly vždycky nejméně měsíc, říká Karel Willinger s tím, že na kratší dobu by to nemělo ani smysl. „Jezdil jsem se svým kolegou z Brna. Odletěli jsme například do Ria, odtud jsme jeli dva dny autobusem do volné přírody a tam sbírali kytky. Spali jsme v závěsném lůžku a mnohdy složitě sháněli jídlo a vodu," vypráví Karel Willinger o svých cestovatelských zážitcích.

Pokaždé se to ale vyplatilo 
a domů si tak Karel Willinger přivážel velmi cenné úlovky. 
Z Brazílie jednou odlétal se stokilovým nákladem, nejzajímavější orchideje ale našel na Nové Guinee, která je ještě dnes civilizací téměř nedotčená.

Teď po 50 letech se Karel Willinger o svou největší vášeň dělí s ostatními. Již několik let podílí na pořádání tradiční výstavy orchidejí. Letošní 17. ročník se uskuteční od 5. do 14. prosince od 9 do 18 hodin v českobudějovickém kulturním domě Metropol.

Všichni příchozí budou moci zhlédnout na 30 druhů dnes již běžně dostupných orchidejí, ve vitrínách tu ale bude 
i na 80 druhů orchidejí botanických, tedy jejich původních druhů.

„Orchideje tvoří nejvíce rostlinstva na světě," říká Karel Willinger. „Mimo Antarktidu a Arktidu rostou všude," dodává.

Výstava bude také doplněna o exponáty z říše plazů, ptáků a hmyzu. „Součástí výstavy budou i artefakty z mých cest," dodává Karel Willinger s tím, že i o tento doprovodný program mají návštěvníci výstavy zájem.

Některé druhy orchidejí si budou moci návštěvníci výstavy i zakoupit. „Na výstavě bude navíc od substrátu po chemické prostředky vše, co člověk k pěstování orchidejí potřebuje," říká Karel Willinger s tím, že pěstovat orchideje  tak může  začít kdokoliv.

Začátečníci, kteří si tak s pěstováním orchidejí zatím nevědí příliš rady, se mohou přijít bezplatně poradit s odborníky i na samotnou výstavu v Metropolu. Dozví se  tady také, jak o ni správně pečovat.

„Lidé si myslí,  že má orchidej průhledný květináč kvůli světlu, ale tak to není" říká Karel Willinger. „Orchideje mají průhledný květináč, aby bylo vidět, že jsou vyschlé," vysvětluje s tím, že orchideje tolik vody nepotřebují. „Ostatní rostliny vlhko potřebují, ale orchideje ne," dodává Karel Willinger na závěr.