Azbest se dostal do ovzduší při zateplování budov. Zřejmě kvůli špatné technologii při odstraňování starých panelů. S velkými obavami proto rodiče sledovali pokračování rekonstrukce škol naplánované na právě končící prázdniny.

Zástupci rodičů se proto sešli s vedením města  před začátkem prací jednak na radnici a jednak přímo ve školách. „Než se začalo, dostali jsme veškeré informace," uvedl za rodiče Radovan Pekárek a dodal, že tentokrát byli rodiče o všem informováni a i výsledek prací je snad lepší.

Velké debaty se totiž při první etapě rekonstrukce vedly kolem toho, zda město nepředalo informace o hrozícím nebezpečí rodičům až se zpožděním. Nyní by nejen po informační stránce mělo být vše v pořádku. Podle náměstka primátora Petra Podholy jsou už vnitřní prostory škol Máj I a Máj II po další etapě rekonstrukce kompletně předány uživateli, tedy městu. „Zbývá dokončit malé části fasád, práce neomezí provoz škol," uvedl k aktuálnímu stavu prací Petr Podhola.

Kontrolní měření, které  prováděla pro město firma Foster Bohemia, ukázalo nulové koncentrace azbestu, a tak mohou děti v pondělí nastoupit do škol.

Město však podle všeho čeká soudní bitva o to, kdo zaplatí vícenáklady za chyby při první etapě rekonstrukce. Dodavatel, společnost OHL ŽS, totiž jakékoliv pochybení ze své strany odmítla. Podle vedoucího investičního odboru radnice Zdeňka Šedy se momentálně právní zástupce města připravuje na jednání s dodavatelskou firmou.