Čokoládový mág Jiří Soukup vystoupí v pavilonu T1.Zdroj: Muzeum čokolády a marcipánu TáborNa českobudějovickém výstavišti se od pátku do neděle protnou hned tři akce, a to veletrh cestovního ruchu Travelfest, přehlídka kuchyní Gastrofest a cestovatelská konference Travelcon pro odborníky i veřejnost, která začne už o den dříve.

O dvanáctidenní pobyt na indonéském ostrově Bali můžete soutěžit na Travelfestu, který se uskuteční v prostorách a kolem pavilonů T1, T2 a Z. Podle manažerky veletrhu Kláry Kaštylové z Jihočeské centrály cestovního ruchu se akce koná v duchu Jižních Čech pohodových se zaměřením na život v památkách. Prezentovat se zde bude třeba pokračující přeshraniční projekt Památky žijí, který představuje méně známá historická místa a zvyšuje povědomí o nich díky podpoře zde konajících se kulturních akcí. „Veletrh seznámí návštěvníky s nabídkou a možnostmi využití volného času, a to nejen v jižních Čechách,“ představuje Travelfest Klára Kaštylová.

Organizátoři se letos zaměřili více na doprovodný program. Čeká vás živá hudba nebo sobotní „kouzlení“ s čokoládou v podání čokoladiéra Jiřího Soukupa z Muzea čokolády a marcipánu v Táboře. Přijede i slavný rybář Jakub Vágner, který bude povídat o svých dobrodružstvích v pralesích a Nové Guineji. Magii vám předvede i kouzelník Radek Bakalář. Děti čeká Pošťácká pohádka Divadelní společnosti Marediv nebo Barevné divadélko s pohádkou O Smolíčkovi. Přijíždějící sveze od zastávky MHD Výstaviště až k pavilonům výletní vláček.

„Na své si přijde každý, kdo si chce užít kultury, trochu si zamlsat, zasportovat nebo si oddechnout,“ slibuje organizátorka.

Na Gastrofestu totiž ochutnáte rozličné dobroty jako mexické tortilly, burgery ze stoprocentního hovězího masa, mongolskou národní kuchyni nebo exotiku z Koreje. V nabídce budou i maďarské speciality nebo jídlo od moře. Mezi ním najdete třeba známé kalamáry, ale i krokodýlí polévku. Prezentovat se zde budou pivovary, vinařství a střední odborné školy. Na akci vystoupí foodblogerka Markéta Hrubešová, potkat zde můžete i mistra v otvírání ústřic Petra Kokeše.

V moderní úpravě kaprů se zde utkají kuchaři ve 13. ročníku soutěže Český kapr. Zasoupeří si také kuchařky ze školních jídelen o tu, která je nejlepší.

Na výstavišti
25., 26. dubna – konference TravelCon, vstupné 2499 Kč
26. až 28. dubna – veletrhy Travelfest a Gastrofest
vstupenky hromadné na Travelfest a Gastrofest můžete zakoupit na www.travelfest.cz nebo na místě
jednotné vstupné 150 Kč
pavilon T1 – prezentace gastronomie i cestování, poprvé dohromady v jednom pavilonu
pavilon T2 – prezentace projektu Památky žijí a kulturní program ve spolupráci se Šlágr TV
pavilon Z – vyčleněn pro rodiny s dětmi, budou zde kulturní vystoupení, skákací hrad, dopravní hřiště, atd.