Pomník českým letcům, kteří bojovali v řadách britské RAF za 2. světové války, byl odhalen dne 12. září 2015 v Českých Budějovicích i za účasti válečných veteránů, generála Emila Bočka a plukovníka Aloise Dubce.

Na místě se sešli příznivci válečné historie a odhalení pamětní desky na čele pomníku se ujaly Božena Hlaďová, jejíž manžel Jaroslav Hlaďo byl velitelem 312. perutě RAF v Anglii a poté i navazující československé jednotky v Českých Budějovicích, a Jiřina Malá, jejíž manžel plukovník Milan Malý, bojoval v severní Africe i v řadách RAF a žil v Českých Budějovicích (zemřel v roce 2013).

„Máme nesplatitelný dluh vůči těmto našim válečným letcům, kteří bojovali za naší vlast a často i padli. Nesmíme na ně nikdy zapomenout a to je hlavní důvod, proč stojí na Senovážném náměstí tento pomník. Je zasvěcen všem, co měli odvahu odejít od svých rodin a jít bojovat do neznáma za svobodu. Jsem moc rád, že se slavnostního odhalení zúčastnili pan generál Emil Boček, pan plukovník Alois Dubec, paní Malá a paní Hlaďová," uvedl při slavnosti iniciátor stavby pomníku Vladimír Vopalecký. Připomněl také, že plukovník Milan Malý zde na letišti cvičil izraelské piloty a Izraelský stát je mu za to velmi vděčný. Na pomníku jsou také jména čtyř Českobudějovičáků, kteří ve službě v RAF padli.