Na jedné straně neúměrně vysoké odměny pro šéfa nemocnic Martina Bláhu. Na straně druhé rekreační domy, které Bláha staví pro hejtmana Jiřího Zimolu a jeho náměstka Jaromíra Slívu. Tato situace vadí opozičním politikům v krajském zastupitelstvu.

Jeden z nově budovaných domů ve Slupečné 
pod lipenským vrchem Kramolín, kde se má zabydlet i jihočeský hejtman Jiří Zimola.
Zvažte rezignaci, vyzvali hejtmana opoziční zastupitelé

Podle předsedy jihočeské ODS Martina Kuby má Martin Bláha ze společnosti Jihočeské nemocnice, kterou založil kraj, roční příjem 7,28 milionu korun. Podle Martina Kuby neměla většina jihočeských zastupitelů ponětí o skutečné výši odměn. Jejich schvalování je totiž v gesci rady kraje. „Proč byly tak vysoké, když tuto částku si za rok vydělá 22 sester v nemocnicích kraje, a to včetně přesčasů, víkendů a odměn?“ ptal se Martin Kuba. Stejnou otázku chce položit hejtmanovi na mimořádném zastupitelstvu, na jehož svolání pracuje opozice. ODS, KDU-ČSL a PRO JIŽNÍ ČECHY mají 17 mandátů, ale pro svolání mimořádného zastupitelstva je nutný souhlas třetiny zastupitelů, tedy 19 hlasů. „Vyzýváme zastupitele, kteří situaci nepovažují za normální, aby se připojili,“ řekl Martin Kuba. Zda se bude jednat o odvolání hejtmana, prý záleží na koalici.

Jeden z nově budovaných domů ve Slupečné 
pod lipenským vrchem Kramolín, kde se má zabydlet i jihočeský hejtman Jiří Zimola.
Jak to bylo s pozemky šéfa jihočeských nemocnic

Na středečním setkání krajského výboru ANO se podle jihočeské předsedkyně hnutí Radky Maxové předsednictvo shodlo, že vyčká na postoj a návrhy ČSSD. „Koaliční jednání svolal hejtman na pondělí,“ upřesnila Radka Maxová. Pondělní večerní diskuse a čtvrteční zasedání krajské rady vyjasní leccos o další koaliční spolupráci ČSSD, ANO a Jihočechů 2012.

Na akci opozice reagoval Martin Bláha. „Není to nic jiného než sprostá kampaň vedená Martinem Kubou a Radkou Maxovou, jejímž cílem je rozbití koalice a ovládnutí jihočeského zdravotnictví, ve kterém se ročně točí sedm miliard korun,“ reagoval v pátek šéf Jihočeských nemocnic.

Co bude zastupitele zajímat - které firmy stavěly rekreační domy na Lipně?
- podílely se tyto firmy na zakázkách Jihočeského kraje?
- pracovaly za ceny obvyklé?
- proč členové představenstva společnosti Jihočeské nemocnice dostávali velmi vysoké odměny?