Silnice má být na jaře. Původní datum dokončení ale bylo 15. prosince.

Hlavní tah z Českých Budějovic směrem na Roudné, Plav nebo Římov obvykle využívají tisíce řidičů denně. Všem teď budou trvat komplikované objížďky. Úleva se chystá jen pro místní. „Silnice bude průjezdná pro místní obyvatele a pro složky záchranného systému do Vánoc," slibuje Michal Talián, tiskový mluvčí hlavního dodavatele firmy Hochtief  a dodává, že do stejného termínu bude uveden do předčasného užívání nový vodovodní a kanalizační řad.  

„Konečný termín celé stavby se bude do značné míry odvíjet od průběhu letošní zimy," doplnil Michal Talián 
s tím, že se zdrží nejméně 
o čtvrt roku. Podle tiskové mluvčí magistrátu Jitky Welzlové žádá dodavatel 
o prodloužení termínu 
do  30. dubna 2015.

Místní přijímají protahovanou stavbu různě. Pro provozovatele zdejší samoobsluhy je prodloužení stavby prakticky pohromou. Někteří obyvatelé rodinných domků ale hlavně oceňují, že budou mít novou kanalizaci. Zdržení má údajně na svědomí hlavně špatný projekt.

Na Plavskou zřídí novou linku MHD

Už 2,5 milionu korun navíc stály vícepráce v Plavské ulici, která prochází rekonstrukcí. Původní cena za zakázku – 24 milionů korun bez DPH, tak šplhá zřetelně vzhůru. A podle firmy Hochtief, která vede sdružení dodavatelů, budou  vícepráce stát celkem asi pět milionů korun.

Dodavatelé se přitom brání, že podmínky ve skutečnosti neodpovídaly tomu, co předpokládal projekt, podle kterého se uskutečnilo výběrové řízení. „Termín a cenu díla zásadně ovlivňují dva druhy víceprací," říká Michal Talián, tiskový mluvčí společnosti Hochtief. Pod novou silnicí je nutné odtěžit podloží ze zavodněného jílu, s čímž projekt nepočítal. A za druhé se ukázalo, že vedení plynovodu neodpovídá podkladům, které měl projektant k dispozici.

Protože se objevily i další pochyby o kvalitách projektu, chce město, které spolu s krajem rekonstrukci hradí, najmout znalce, který by určil, nakolik se jedná o objektivní problémy a nakolik o případné pochybení projektanta.

Protože se ale akce určitě zdrží do jara, chce radnice zřídit alespoň provizorní linku MHD, zajíždějící za Jižní zastávku. „Do rady města jde návrh na zřízení linky číslo 30, která by obsloužila bytové domy na Plavské," říká tisková mluvčí magistrátu Jitka Welzlová a dodává, že jinak zůstanou v platnosti pro MHD nynější objížďky. Místním je zajištěno alespoň omezené zajíždění do nemovitostí po dobu stavby a podle Jitky Welzlové je možné od začátku stavby zajíždět i do obchodů 
v Novém Roudném ulicemi 
Na Blatech a Římovskou.

Místní obyvatelé přijímají komplikace způsobené stavbou různě. Většinou ale hledí 
s nadějemi ke konci akce. „To už bychom po té provizorní cestě nějak vždycky přejeli, hlavně aby kanalizace byla co nejdřív," naznačila hlavní problém Hana Štětinová. 
V ulici totiž dosud kanalizace nebyla.

A obyvatelé rodinných domků uznávají, že se mohly vyskytnout i nečekané potíže. „Mně je stavařů někdy až líto. To víte, že nám stavba vadí, ale udělali nám cestičky, máme kudy jít," komentovala nejhorší nedávné chvíle 
v rozkopané ulici Irena Průková a dodala, že stavební dělníci třeba převedli i kolo její kamarádce, když bylo potřeba. Karel Průka zase připomněl, že v ulici byla provizorně natažena i voda, když jsou inženýrské sítě v rekonstrukci. Podle slibu investora by snad vodovod a kanalizace měly sloužit od Vánoc.