Stav před rekonstrukcí výmluvně charakterizuje nelichotivá přezdívka „dům hrůzy", kterou objekt získal například díky nevyhovujícím hygienickým podmínkám. V některých bytech totiž žily pohromadě i dvě až tři generace rodin, ačkoliv se jedná o garsonky…

Třicet metrůZhruba třicet metrů čtverečních mají garsonky v nově opraveném městském domě ve Vrbenské ulici. V nájemních smlouvách je uvedeno, že v bytech budou žít maximálně dvě osoby.

„Prostřednictvím Správy domů jsme do domu investovali osmnáct milionů korun," říká k opravám primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda a připojuje, že vzhledem k regulovanému nájemnému ve výši 68 korun za metr čtvereční se podle něj nejedná o návratnou investici.

Pro město je to ale jeden z mála objektů, které lze využít pro žadatele o malometrážní byt. Rada města už schválila 24 zájemců, kteří mají dostat smlouvy na půl roku. Za tu dobu se podle primátora ověří, jakou mají nájemníci platební morálku a zda byty nedevastují. Město chce také zpočátku častěji kontrolovat, jak se nájemníci v bytech chovají. Stěhovat by se měli v březnu. Podle Petra Šindeláře, jednatele Správy domů, která má na starosti městské nemovitosti, bylo žadatelů kolem 40, žádní z nich ale neměli vůči městu neuhrazené závazky. Náměstek primátora Petr Podhola v souvislosti s žádostmi upozornil, že ne každý zájemce, který se hlásí, má nárok na to, aby byt získal. Tři garsonky zatím zůstávají volné.