V areálu zahrady pod zámkem si lidé i přes nepřízeň počasí procházeli řemeslné trhy s ručně vyráběným z božím z ruční vlny a prohlíží si různá plemena ovcí.

Pro návštěvníky byl připraven zábavný program. Zkušený střihač vlny Karel Švarc lidem předvedl své dovednosti. Přímo na místě ručně ostříhal ovci z valašského plemene Romney, které se chová venku po celý rok a má tu nejkvalitnější vlnu. Karel Švarc, který je několikanásobným mistrem České republiky ve stříhání ovcí, prozradil, že z jedné ovce se vystřihá 5 kg vlny. „Ovce se musí fixovat, aby se nehýbala,“ prozrazuje tajemství. Za profesionála se prý smí považovat člověk, který ostříhal 10 000 ovcí, Karel Švarc jen tento týden zbavil vlny 350 ovcí.

A co se potom s vlnou dělá dál? To zase o kousek dál na akci „Od ovečky k šále“ celý den jako posledních šest let předvedla Alena Šímová. Přadlena z loňské vlny souká nitku na svém pokladu - starožitném kolovrátku, který dostala na kdysi na kurzu předení. Z upředené vlny se poté bude plést šála, kterou nakonec vydraží pro benefiční účely. „Cílem je ukázat, jak se může ovce zpracovat, co se dá s nezpracovanou vlnou,“ prozradila Alena Šímová.

Dvojice ovčáků se svými třemi psy předvedla, jak pracuje ovčácký pes. Příhlížející se od nich dozvěděli mimo jiné, že je rozdíl mezi pasteveckým, honáckým a ovčáckým psem a že může ovčák psovi, které doprovází, nahání a chrání ovce, dávat pokyny pomocí píšťalky.

V areálu mlsné jazýčky ochutnaly také ovčí dobroty jako skopovou klobásu, ovčí sýr nebo zmrzlinu z ovčího mléka. Kromě ručního stříhání ovce viděli návštěvníci také to elektrické. Pro nejmenší byly připraveny dětské dílny a divadelní představení. Mnohé děti viděly zvířata z farem naživo vůbec poprvé.