To se změní. Do pěti let má na místě současného parkoviště vyrůst parkovací dům, který kromě 466 vozidel pojme pět autobusů nebo 110 jízdních kol.

Pro motoristy dobrá zpráva, která má malý háček. Parkování už tady nebude bezplatné.

Radní tento týden vybrali z pěti návrhů objemovou studii, která naznačuje, jak bude parkovací dům vypadat. Náměstek primátora František Konečný naznačil, že základem stavby bude železobetonová konstrukce pokrytá sítí, která poroste zelení. „Vjezd do domu 
i výjezd z něj bude pohodlný díky šikmým rampám mezi jednotlivými podlažími," popsal František Konečný. Doplnil, že objekt za 70 milionů korun, na který chce město získat dotace z evropských fondů, vyroste do pěti let.

Ze záměru je rozpačitý opoziční zastupitel Ivo Moravec (HOPB). „Ten nápad se mi úplně nezamlouval ani 
v době, kdy jsem byl ještě 
v koalici. S projektem bych souhlasil, pokud by spolu
s dalšími kroky vedl k postupnému útlumu dopravy v centru města – samozřejmě ne na úkor podnikání," řekl zastupitel. 

Věž na jízdní kolaParkovací dům chce město u sportovní haly postavit do roku 2021. Navržen je tak, aby v případě potřeby bylo možné jeho snadné rozšíření o dalších 288 parkovacích míst. Součástí záměru je podle objemové studie i stavba parkovací věže pro jízdní kola.

Parkování v domě má být levné

Každý, kdo denně dojíždí do práce v Budějovicích autem, už brzy začne zvažovat, zda se mu nevyplatí přesednout do autobusu nebo vlaku.

Éra bezplatného parkování v docházkové vzdálenosti od centra města totiž pomalu končí. Dokazuje to 
i záměr radnice postavit na místě parkoviště u sportovní haly, kde nyní řidiči nechávají auta zdarma, parkovací dům. Sem už vjezd bezplatný nebude. Náměstek primátora František Konečný však předeslal, že parkovné bude spíše symbolické. „Na stavbu domu chceme získat dotace z evropských fondů. Už proto není možné, aby byl projekt ziskový. Z parkovného budeme hradit jen náklady na provoz parkovacího domu," řekl František Konečný.

Parkoviště u sportovní haly, respektive plánovaný dům pro auta, se má stát součástí systému městských záchytných parkovišť. Další vzniknou u Dynama nebo 
v Jírovcově ulici. I řidiči, kteří budou chtít odstavit auto na těchto místech, si zřejmě budou muset dopředu nastřádat drobné.

Nový parkovací dům by však mohl pomoci k řešení letité bolesti Budějovic, kterou jsou chybějící parkovací místa pro autobusy. Novostavba jich podle objemové studie pojme pět. Tím by se podle náměstka primátora Jaromíra Talíře mohl zvýšit zájem cestovních kanceláří o jihočeskou metropoli. Za pravdu mu dává 
i dřívější vyjádření průvodce japonských turistů po jižních Čechách Oto Šrámka. „Při cestách s Asiaty vždy řešíme, kde vystoupit z autobusu a kde použít toaletu. 
V Krumlově systém dobře vybavených parkovišť funguje, v Budějovicích zatím ne," zmínil Oto Šrámek 
s tím, že právě nedostatečná infrastruktura často odradí zástupce cestovních kanceláří od toho, aby klientům při cestě po kraji naplánovali zastávku v Budějovicích.

Dům pro více než 450 vozidel má u českobudějovické sportovní haly vyrůst do pěti let. Stavba vyjde zhruba na 70 milionů korun. Železobetonovou konstrukci přikryje speciální síť, která poroste zelení.

Dům pro více než 450 vozidel má u českobudějovické sportovní haly vyrůst do pěti let. Stavba vyjde zhruba na 70 milionů korun. Železobetonovou konstrukci přikryje speciální síť, která poroste zelení.