Podle nově schváleného ceníku tady za parkování zaplatí každý. Ovšem zvýhodněni budou ti, kdo v oblasti mají trvalé bydliště anebo zde podnikají. Všem ostatním, kteří zaplatí mincemi či kartou v automatu, nebo mobilem přes virtuální parkovací hodiny, se tady odstavení auta třeba na celý den pořádně prodraží.

Nový systém parkování v Českých BudějovicíchZdroj: Deník / Miroslava Jindrová

Pro ně budou určena takzvaná záchytná parkoviště. Ta mají být rovněž zpoplatněna, ale spíše symbolicky. Nová linka MHD navíc řidičům umožní, aby z auta přesedli do autobusu, který je doveze k cíli cesty. V záchytná parkoviště se mají proměnit současné parkovací plochy u Dynama nebo sportovní haly, nové vznikne v Jírovcově ulici.

Jenže přípravy váznou. Náměstek primátora František Konečný vysvětlil, že úpravy plochy v Jírovcově se zdržely kvůli chybějícímu regulačnímu plánu, zpoždění mají i některá výběrová řízení. „Zatím počítáme s tím, že do konce prázdnin vše stihneme. Je ale možné, že termín otevření záchytných parkovišť ještě posuneme," zmínil náměstek.

Předznamenal, že po spuštění zón placeného stání bude nejméně čtvrt roku trvat zkušební provoz. Pak se uvidí, jak se osvědčily. „Jsem zastáncem toho, aby se zóny co nejrychleji rozšířily i do zbývající části Pražského předměstí," dodal František Konečný.

Ilustrační foto
Za auto na předměstí si Budějovičtí zaplatí pět set