Do práce budou muset kvůli novým pasům a občankám. Nával žadatelů v týdnu zvládají jen stěží. Hlavně jde o rodiče, kteří kvůli novému zákonu žádají o pas pro dítě. Dosavadní zápisy do pasů rodičů platí jen do 26. června 2012.

Ti, kteří potřebují vyřídit na pracovišti matriky v Jeronýmově ulici potřebné doklady musí nyní absolvovat několik pokusů nebo dlouhé čekání. Se synem Honzíkem přišla ve středu už na druhý pokus Zlatuše Petrlíková. „Poprvé jsme přišli ve středu odpoledne před 14 dny a už jsme se nedostali na řadu, dnes vydržíme. Vzala jsem si i dovolenou," řekla včera dopoledne Deníku sympatická maminka. Zatím měla syna ve svém pase, teď pro něj potřebuje samostatný doklad.

Hned dva potomky a knihu sebou měla Hana Oborná. „Výjimečně mám v práci volno," zmínila k dopolední návštěvě úřadu Hana Oborná. „Dáme hodinu, uvidíme, jestli se to pohne," řekla k příštím minutám, zatímco kluci poctivě počítali, kolik žabek je na obrázku k pohádce. „Sobota by nebyla špatná," naznačila ještě maminka, že když by neuspěla, tak možná využije i mimořádnou šanci.

Sobotní směna od 8 do 14 hodin ale bude v Budějovicích určena jen pro žadatele, jejichž doklad má pozbýt platnosti ke dni 1. srpna 2012.

I pro žadatele z „cizích" správních obvodů už letos vydali občanské průkazy v Týně nad Vltavou. Celkem to byla necelá stovka lidí. Jiné „extrémy" zde neregistrují. „Zvládáme to bez problémů," říká tajemník městského úřadu v Týně nad Vltavou Luděk Chlanda k vydávání nových občanských průkazů a pasů. Z 865 občanských průkazů vydaných letos v Týně je zhruba 90 dokladů pro obyvatele Táborska a Českobudějovicka, přibližně polovina byla pro Budějčáky.

Jde to ale jen u občanek, o pas se musí žádat jen podle místa trvalého bydliště.

Fronty se v Týně podle Chlandy netvoří, čeká se nejvýš půl nebo tři čtvrtě hodiny, když dorazí najednou více zájemců o nové doklady. Výjimkou bylo jen pondělí 7. května, kdy se od přepážek v přízemí vinula fronta až před úřad. „Hodně lidí si vzalo dovolenou a přišli   si vyřídit nové občanky a pasy," vysvětluje Chlanda a připomíná, že největší zdržení představují fota na pas pro děti. „Snímek musí být podle požadavků," zdůrazňuje týnský tajemník a dodává, že úřad proto třeba nakoupil lízátka, která mají budoucí cestovatelé slíbená za to, že se nebudou chvilku hýbat, aby se snímek povedl. „Funguje to," říká s úsměvem Luděk Chlanda s tím, že v Týně zatím vydali letos 510 cestovních dokladů.

V Trhových Svinech je relativní klid. „Nové doklady se vydávají bez problémů. Malinko se nyní zájem zvedl, ale to je klasická křivka. Do prázdnin to jde nahoru a pak to zase opadá," popsal situaci tajemník městského úřadu Zdeněk Valut. Za květen zde vydali do včerejška 251 pasů a 195 občanek. Podle Valuta je ale město připravené v případě potřeby i na rozšíření úřední doby.

Pro srovnání v Budějovicích odbavili na matrice od 2. do 29. května 9 101 klientů. Mnozí žadatelé by mohli v Jeronýmově ulici více využít i úřední hodiny v úterý (8 – 14), čtvrtek (8 – 14) či v pátek (8 – 11.30). Včera bylo v Jeronýmově ulici neustále plno. V úterý se však redakce Deníku přesvědčila, že situace byla před polednem volnější. Podle úředníků se ale jednalo o vzácný úkaz. „Zájem v jednotlivých dnech je srovnatelný," řekla k situaci mluvčí magistrátu Jitka Welzlová.