Až ve středu odpoledne uslyšíte na letní scéně Slavie kavkazské a balkánské rytmy a do nosu natáhnete neodolatelnou vůni smažených pirožků, budete doma.
„Od pěti odpoledne v letním amfiteátru KD Slávie pořádáme multikulturní akce Pestrobarevné Budějce,“ prozrazuje Jana Nováková, vedoucí Poradny pro cizince a migranty Diecézní charity Ćeské Budějovice. V případě ošklivého počasí, které by setkání pod širým nebem nepřálo, se program přesune do sousedního kulturního domu.

„Divadelní soubor Barevný děti, kde hrají cizinci, vystoupí se svojí novou hrou White Bird,“ láká Jana Nováková.
„Dále se představí v tanečním vystoupení Townshend mezinárodní gymnázium z Hluboké. Diváci si přijdou na své i při módní přehlídce Lenky Uhlířové, kdy oděvy nepředvedou profesionální modelky a modely, ale sami odvážní cizinci. Večer bude provázet hudební skupina VEES,“ doplňuje organizátorka pestrobarevného programu.

Poradna pro cizince pořádá takovu velkou akci poprvé. „Máme sice letité zkušenosti z pořádání různých výstav, multikulturních večerů, promítání filmů a besed nebo ochutnávek národních specialit, ale svým rozhlasem jsou středeční Pestrobarevné Budějce premiérou. Věříme, že se nám stejnou akci podaří zorganizovat každým rokem, takže se stane tradicí, která zpestří koncem školního roku kulturní program v krajském městě.“
Organizátoři slibují, že na své si ve středu odpoledne přijdou nejenom uši a oči. „Cizinci se mezi sebou domluvili, že by rádi ochutnali speciality jejich národních kuchyní. Vyšli jsme jim vstříc a zajistili potřebné zázemí.“
A protože cizinci, kteří žijí v Českých Budějovicích, nejsou žádní škrti, tak návštěvníci budou moci ochutnat nejrůznější pokrmy z různých koutů světa.
„Příchozí se mohou těšit například na speciality z Filipín, Ruska, Ukrajiny, Arménie nebo Gruzie. Tahle část programu se koná na podnět cizinců, kteří by rádi ochutnali rozličné etnické pokrmy,“ zdůrazňuje Jana Nováková s tím, že nepůjde o žádnou oficální prodejní akci, ale spíš přátelské setkání spojené s pohoštěním.

„Jsme rádi, že se do akce aktivně zapojili naši klienti. Zveme nejen cizince, ale především i českou veřejnost. Hlavním cílem akce je totiž vzájemné poznávání kultur a zmírnění xenofobních předsudků u české společnosti.“
Nad Pestrobarevnými Budějcemi převzal záštitu českobudějovický primátor Juraj Thoma. „Program je spolufinancován Evropskou unií z Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí, dále je podpořen Vysokým komisariátem OSN pro uprchlíky UNHCR, jejichž zástupci se přijedou do Českých Budějovic také podívat,“ vysvětluje Jana Nováková.

Mezi účastníky středeční akce budou i cizinci, kteří se zúčastnili nedělního výletu na Landštejn. „Pro naše klienty a jejich děti pořádáme každoročně koncem školního roku jednodenní výlet,“ pokračuje Jana Nováková.
„Cizinci pracují až šestnáct hodin, šest dní v týdnu. Neděle je jediným dnem, kdy si mohou odpočinout. Na výlet jely i děti bez rodičů, které dosud na žádném výletě nebyly. Jejich rodiče si jim nemohou dovolit zaplatit výlet ve školách. Nedělní cesta na Landštejn tak byla náplastí pro ty, kteří nejeli se svou třídou.“

Nedělní výlet cizinců na hrad Landštejn nebyl ojedinělý. „Chystáme ještě další dva tři výlety během prázdnin, abychom umožnili cizincům aktivně prožít volný čas a dětem zpestřit prázdniny. Dříve děti cizinců jezdily na prázdniny do rodné vlasti, kvůli hospodářské krizi a nedostatku peněz si teď ale rodiče nemohou letní cestu domů dovolit,“ dodává Jana Nováková z Poradny pro cizince a migranty a zve na středeční Pestrobarevné Budějce.
Cizinci z nejrůznějších koutů světa se zúčastnili i sobotní akce RefuFest na Střeleckém ostrově v Praze, kterou od roku 2004 každročně pořádá sdružení InBáze Berkat. Stovky spokojených návštěvníků tu mohli ochutnat kulinářské speciality např. z Arménie, Čečenska, Konga, Afghánistánu nebo Palestiny. Akce stejně jako ta středeční byla pořádána k Světovému dni uprchlíků, který připadá na 20. červen.

Poradna pro cizince:

Sociálně právní poradenství 232
Ostatní (sepisování žádostí, pomoc se studiem…) 211
Materiální, finanční, potravinová pooc, úvěrové jízdné 125
Pomoc při hledání zaměstnání 103
Překlady dokumentů 70
Pomoc při hledání ubytování 70
Asistence 34

Kontakt:

Poradna pro cizince a migranty Diecézní charity České Budějovice působí v krajské metropoli od počátku 90. let. Jde o nízkoprahové zařízení, které poskytuje sociální poradenství cizincům i Čechům, kteří žijí s cizinci.
Kontakt: Kanovnická 16, České Budějovice, tel. 38 6353120, e–mail: cizinci@charitacb.cz

Nejčastější národnost klientů poradny v roce 2010:
Ukrajina 69
Slovensko 53
Češi (ve vztahu s cizincem) 16
Rusko 8
Bangladéš 7
Kazachstán 4
Moldávie 3
Mongolsko,Arménie,Bělorusko 2