Fotografie dokumentuje stavbu sokolovny v Kněžských Dvorech.

Už v době založení jednoty se pustily do cvičení například i žákyně. Součástí sokolské činnosti v Kněžských Dvorech bylo též ochotnické divadlo. Ke cvičení 

sloužily jednotě v Kněžských Dvorech podle fotografií venkovní prostranství i sál hostince Josefa Švarce.


Do stavby vlastní sokolovny se členové kněžskodvorské jednoty pustili v roce 1934, slavnostní otevření následovalo o rok později. „Pravděpodobně si naši předchůdci sokolovnu z valné části postavili sami. Měli i mecenáše, bratra Jana Bícu," ukazuje na fotografie ze stavby Jiří Hlávka. Sokolovna po svém dokončení nesla na štítě i plastiku, ta se ale nedochovala. „Nikdo pořádně neví, kdy zmizela. Dokumentuje ji jen malá fotografie v albu. Bylo by skvělé, kdyby se nám ji podařilo na štít sokolovny vrátit," doplňuje starosta jednoty.

Se začátkem druhé světové války byla sokolská jednota zakázána i v Kněžských Dvorech. Jednou z prvních poválečných zmínek je v sokolském fotoalbu připomínka úmrtí jednoho z členů jednoty. „Jedenadvacetiletý Josef Netušil zemřel při národní sokolské hlídce v Českých Budějovicích. Bylo to 9. května 1945, zastřelil ho nějaký Němec," vypráví Jiří Hlávka.

Ještě v druhé polovině čtyřicátých let se v sokolovně v Kněžských Dvorech cvičilo, pořádaly se akademie i různé výlety. Dokonce se sokolové pustili i do přístavby tělocvičny. „Vlastními silami si natěžili písek. Ten přístavek dodnes stojí," ukazuje Jiří Hlávka na zadní část sokolovny.

Průvod k slavnostnímu otevření sokolovny.

V sokolovně se cvičilo i v době, kdy byl Sokol zakázán, po roce 1989 se jednota znovu obnovila. „Dnes zde hrajeme hlavně stolní tenis, venku máme hřiště i pro nohejbal a klasický tenis," vypočítává současný starosta jednoty sporty, kterým se sokolové v Kněžských Dvorech věnují. „Snažíme se starat o sokolovnu, jak se dá, ale jak už to bývá, je problém s penězi. V minulých letech jsme opravili střechu a vybudovali plynové topení. Nyní pracujeme i na vylepšování samotné tělocvičny. Plánujeme uvnitř nalajnovat hřiště pro nácvik badmintonu, začali jsme dělat i nové obložení stěn sokolovny," končí vyprávění Jiří Hlávka.