Ta podle zdejšího sládka Michala Voldřicha patří mezi nejstarší funkční varny s původní technologií v České republice. Od podniku Českomoravská Kolben – Daněk ji nechali vyrobit její tehdejší majitelé – hlubocká větev rodu Schwarzenbergů za tehdy neuvěřitelných deset milionů korun.

ZajímavostiNázev piva Platan je inspirován platanovou alejí vedoucí k bráně pivovaru.
První zmínka o pivovaru v Protivíně je z roku 1540. Starý zámecký pivovar vařil do roku 1876. V letech 1873 až 1876 vznikl Knížecí schwarzenberský pivovar a sladovna Protivín.

Historie pivovaru, kdy první písemná zmínka o něm sahá do roku 1540, si tady rozhodně považují. Nezapomínají ale ani na moderní přístup. Tím je například spolupráce s Fakultou rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity na mimořádném projektu, a to využívání raků na kontrolu kvality vody. „Když se zhorší kvalita vody, rakům se zrychlí tepová frekvence a změní své chování,“ uvedl Michal Voldřich.

Českobudějovická kapela Nezmaři letos slaví 40 let svého působení na hudební scéně. Koncertovali také ve Vodňanech.
OBRAZEM: Nezmaři slaví čtyřicátiny

Díky tomu, že je monitorují, rychle poznají změnu, která ale život raků neohrožuje. Připomněl, že někde používají pro monitoring kvality vody pstruhy. V tomto případě se změna ve vodě zjistí později – až po jejich uhynutí. Způsob využívání raků se tím zdá být přelomový.

Rekordní dort váží 1570 kilo a je na něm 21 obrazů jihočeských památek a maketa zámku Červená Lhota.
Písečtí cukráři se podílejí na rekordu