Odbor památkové péče magistrátu spolu s Agenturou Kultur-Kontakt opět nachystal zajímavý program. Letošní rok je totiž pro Budějovice obzvlášť významný, město si připomíná 750 let od svého založení. „Zatímco loni jsme navštívili dvory a dvorečky, letos se podíváme na naše město z ptačí perspektivy," uvedl produkční akce Miroslav Mareš. „Podíváme se i do míst, kam je běžně vstup zakázán. Kromě věží a vížek si prohlédneme i mistrně provedené krovy nebo prastaré zvony, které svým zvukem provázejí obyvatele města již po staletí," prozradil.

Vstupenky Na některé programy v Českých Budějovicích je z kapacitních důvodů vstup možný pouze se vstupenkou, která je ovšem bezplatná. Rezervovat ji lze na www.cbsystem.cz. Vyzvednout si ji můžete pouze v Turistickém informačním centru na náměstí Přemysla Otakara II. Nevyplatí se otálet, vstupenky rychle mizí.
Kompletní program naleznete 
ZDE 


Program Mezinárodního dne památek v Českých Budějovicích je rozdělen na tři části. První částí jsou komentované prohlídky. Zkrátka nepřijdou ani rodiny s dětmi, které se s pracovním listem v ruce a s odborným průvodcem vydají objevovat pamětihodnosti a historii Budějovic. Druhá část nabídne doprovodný kulturní program. Opět si přijdou na své malí i velcí. Ateliér Tvor nachystal na sobotní odpoledne v Polygonální baště na Piaristickém náměstí tvořivé dílničky i loutkové představení. I v dalších věžích ve městě ale budou připraveny zajímavé programy, přednášky a výstavy. Poslední částí chystaného programu jsou volně přístupné věže a domy s věžičkami. Zájemci mohou vyrazit například do Železné panny na výstavu věnovanou Přemyslu Otakarovi II. a založení města. Dobové zbroje budou zase k vidění v Rabenštejnské věži. Před Turistickým mapovým centrem na náměstí Přemysla Otakara II. bude v sobotu vystavena největší sbírka pohledů věží a rozhleden. K prohlídce nové půdní vestavby zve i Gymnázium v českobudějovické České ulici a v Hardtmuthově vile si budou moci zájemci prohlédnout nejen věžičku, ale i krovy.

Jedinečnou příležitost budou mít v sobotu a v neděli všichni příznivci dávné architektury. Národní památkový ústav, územní památková správa v Českých Budějovicích, přichází s tak zvanou reciproční vstupenkou. Každý, kdo o tomto víkendu vstupenkou doloží, že v těchto dnech navštívil jeden z jihočeských památkových objektů, který je ve správě Národního památkového ústavu, bude mít ve dnech 18. nebo 19. dubna vstup na jednu z prohlídkových tras dalšího památkového objektu zdarma. Akce platí pro zámek v Třeboni, Dačicích, Vimperku, Jindřichově Hradci nebo třeba v Hluboké nad Vltavou, tady pro návštěvníky bude zdarma ale jen prohlídková trasa A. Zdarma budou pro návštěvníky dále přístupné prostory zámku Červená Lhota nebo Kratochvíle. Navštívit budou moci milovníci historie rovněž klášter Zlatá Koruna nebo hrady Landštejn, Zvíkov nebo ten v Nových Hradech. Na vstup zdarma nelze uplatnit vstupenku z Českého Krumlova. Reciproční vstupenka platí pouze pro jednotlivce a rodinné vstupenky, neplatí pro hromadné skupiny.

Do okolí pohlédněte z ptačí perspektivy Zámek Hluboká. Ilustrační foto.Velice zajímavý výhled na okolní krajinu umožní všem milovníkům výšek návštěva zámecké věže v Hluboké nad Vltavou. Už o tomto víkendu můžou mít všichni návštěvníci zámku alespoň na chvíli svět jako na dlani, stačí k tomu jen vyjít 245 schodů. Vstupné navíc bude zdarma. Současnou podobu získala tato věž po roce 1847, ta původní, barokní, se totiž v průběhu radikální stavební rekonstrukce prvního nádvoří v 19. století zřítila, a tak vznikla věž nová, postavená v neogotickém stylu. Od nádvoří měří 52 metrů, od dolního parteru zámeckého parku 58 metrů. Když k výšce věže připočteme ještě výšku ostrožny, na které zámek stojí, dívají se návštěvníci na okolní krajinu z výšky 102 metrů. Pokud návštěvníkům tento zámek postavený podle anglického zámku Windsor učaruje, můžou navštívit jednu z jeho dalších prohlídkových tras. Podívají se tak do kuchyně, zbrojnice nebo soukromých apartmánů.
 

Za historií se návštěvnici vydají do sklepů Nové hrady. Ilustrační foto.Možnost podívat se na místa, kam se lidé běžně nedostanou, budou mít v sobotu i neděli příležitost všichni ti, kteří vyrazí za dominantou Nových Hradů, tamním gotickým hradem. Těšit se můžou na prohlídku běžně nepřístupných hospodářských sklepů. Zdarma tady pro ně budou otevřené po oba dny vždy od 10 do 15 hodin. Tím ale prohlídka hradu končit nemusí. Navštívit můžou zájemci také hlavní prohlídkovou trasu, při níž se jim v celkem v devíti místnostech odkryje historie rodu Buquoyů, kteří hrad vlastnili až do jeho zkonfiskování ve 20. století. Podívat se výletníci mohou také do hradního příkopu. Ten patří k jednomu z největších vyzděných příkopů v republice. Výška zdi hradního příkopu se pohybuje od 9,5 do 13 metrů. Vnější strana příkopu měří 373 metrů, vnitřní je téměř o 100 metrů menší. Jedinečnou příležitostí je také výstup do podkrovní věže hradu, odkud je krásně vidět na samotné město i nedaleké Novohradské hory a do lesů Třeboňské pánve směrem k Borovanům.


KLÁRA SKÁLOVÁ