Za nápadem umístit klavír do centra Budějovic stojí Adam Pokorný, majitel kavárny Široko. „Chtěl bych náměstí oživit, udělat z něj místo s příjemnou atmosférou, kde se setkávají lidé," říká. „Nejprve jsem myslel, že získat povolení postavit klavír doprostřed města nebude jen tak, ale opak byl pravdou všem se můj nápad líbil."

Budějovické náměstí Adamu Pokornému vždy připadalo nevyužité: „Je to prostě jedno velké parkoviště pro auta, které ,zdobí' jen pár ošklivých květináčů. Rád bych to změnil. Svým nápadem chci rozpoutat diskuzi o tom, jak prostor náměstí využívat lépe."

Svou službu kolemjdoucím zahájí piano v sobotu osmého srpna malým koncertem, na kterém vystoupí několik „amatérských virtuózů" a vlastně každý, kdo bude mít chuť si zahrát.

Klavírní večírky se u kašny budou konat každý víkend a kavárna o nich vždy informuje na svých facebookových stránkách.

Klavír pro budějovické náměstí bude v lecčem jedinečný.

Přivezou ho z Prahy a na rozdíl od svých kolegů z jiných měst nikdy nezůstane stát na svém místě přes noc. Památkářům se totiž nelíbí nevzhledný kryt, do kterého se všechna venkovní piana na noc zavírají. Proto musel Adam Pokorný vymyslet originální řešení. Pro klavír nechá vyrobit speciální vozík, na kterém jej vždy odveze zpátky do kavárny.

Klavíry se v poslední době vyrojily v ulicích všech velkých měst. Například Praha jich má hned šest, Olomouc tři.

Volně přístupná piana k sobě lákají naprosté hudební analfabety, kteří sotva zahrají Kočka leze dírou, skryté talenty, ale i vandaly. „Vím o případu, kdy někomu přišlo ohromně vtipné vystříkat klavír montážní pěnou. Naše piano ale stojí na dobře viditelném místě a podobný osud mu určitě nehrozí," uzavírá Adam Pokorný.

Autor: Petra Kratochvílová