K dispozici je bude mít 23 mužů a jedna žena ze šesti obvodních oddělení v pěti okresech. Konkrétně se jedná o Lipno nad Vltavou, Třeboň, Jindřichův Hradec, Strakonice, Horní Vltavici, Volary a Soběslav. Výjimkou je Budějovicko a Písecko. Podle velitele jihočeské pořádkové služby plukovníka Martina Součka si policisté od pořízení kol slibují hlavně úspory za pohonné hmoty a snazší pohyb v těžko přístupných terénech, jako jsou třeba chatové oblasti.

Velitel pořádkové policie Martin Souček dále doplnil, že cyklohlídky budou od jara do konce léta k vidění hlavně v oblastech s velkou koncentrací turistů. Lidé se tak s nimi setkají například ve vodáckých kempech. Nezbytnou součástí kol je i vybavení na běžný servis (lepení) a autolékárny pro případ poskytnutí první pomoci. „Hlídky budou působit i tam, kde se křižují silnice s přechody pro chodce a podobně,“ upřesnil Souček.

Dodal, že jihočeští policisté usilují o pořízení bicyklů už od roku 2009. Kvůli různým legislativním a byrokratickým omezením ze strany policejního prezidia se však oficiálně dočkali až letos. Jsou první v republice. „Policisté jsou kompletně proškoleni a mají vybavení jak na léto, tak i na horší počasí. Případné opravy kol si budeme zajišťovat sami na jednotlivých územních odborech,“ zdůraznil šéf pořádkové policie Martin Souček.

Krajský policejní ředitel Radomír Heřman dodal, že nikdo z policistů na jihu Čech do současné doby službu na kole nevykonával. Vedení organizace proto doufá, že se tento způsob osvědčí. Cyklohlídky se navíc budou věnovat spíš preventivní než represivní činnosti. V praxi to znamená, že na kole nepojedou řešit třeba aktuálně vykradený sklep. „Spíš se rychleji dostanou do nepřístupných oblastí. Osobně to považuji za zlidštění policejní služby, protože veřejnost už nebude policisty vídat pouze v autech,“ uzavřel policejní ředitel Heřman.