VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Poprvé v životě tu viděla sníh, oblíbila si guláš

Hluboká nad Vltavou - Osmadvacetiletá kuchařka Kadek Puspita Dewi, která pochází z indonéského ostrova Bali, přijela na dva měsíce do jižních Čech

20.1.2011 2
SDÍLEJ:

Kadak Puspita Dewi je vedoucí kuchyně v hotelu na ostrově Bali. Dva měsíce však nyní stráví v jižních Čechách, chce tu lépe poznat český národ i propagovat indonéskou kuchyni.Foto: Deník/Jaroslav Sýbek

Poprvé v životě vycestovala ze svého rodného ostrova a hned do více než dva tisíce kilometrů vzdálené země, kde jsou zcela odlišné klimatické podmínky i společenské zvyklosti. Kuchařka Kadek Puspita Dewi, která pochází z indonéského ostrova Bali, tráví dva měsíce na jihu Čech. Chce tu jednak lépe poznat český národ, ale také propagovat balijskou kuchyni. Své umění předvedla například včera v hlubocké kavárně Relax Bali Café.

Kadek Puspita Dewi začala před deseti lety pracovat jako uklízečka pokojů v hotelu na Bali, jehož klientelu tvoří z převážné většiny Češi. Postupně se vypracovala až na vedoucí kuchyně, hotel navíc dostal české majitele a ti ji letos pozvali do střední Evropy. „Jsem tu jednak proto, abych trochu udělala reklamu Bali jako takovému a poznala Čechy i jinak než jen jako turisty. Částečně to ale také beru jako vlastní dovolenou,“ vysvětlila.

Osmadvacetiletá kuchařka poprvé kamkoli cestovala, okamžitě po příletu ji překvapilo počasí. „Je mi tu opravdu zima. Na Bali máme skoro pořád téměř třicet stupňů, když teploty klesnou pod 24 stupňů, tak už vytahujeme bundy,“ komentovala. Nikdy předtím také nespatřila sníh. Indonéština pro něj sice výraz má, ale až dosud si Kadak Puspita Dewi nedokázala představit, jak bílá nadílka vypadá. „Hostitelé mě vzali na Šumavu a to bylo něco neuvěřitelného. Půjčili mi dokonce sáňky, ale nevěděla jsem, co s nimi mám přesně dělat, tak mi ujely,“ smála se.

Dvakrát týdně chodí nyní Kadek Puspita Dewi vypomáhat do české restaurace, aby viděla, jak fungují místní kuchyně. „Lidé tu sice moc neumí anglicky, ale rozhodně jsou velice přátelští, příjemní a snaží se pomoci,“ doplňuje.

S českým jídlem se nesetkává poprvé, mnohá již ochutnala na Bali a naučila se je vařit od majitelů hotelu. „Nejradši mám guláš a knedlíky. Musí to ale být z vepřového masa, hovězí bych nesnědla. Dotýká se to totiž našeho náboženství, vyznáváme hinduismus a kvůli tradici hovězí nejíme,“ řekla.

Dále jí zachutnalo i vepřo knedlo zelo a svíčková, naopak odrazují ji plísňové sýry jako niva nebo gorgonzola. „Šéf se mě několikrát snažil přimět, abych je snědla, ale zatím bez úspěchu,“ vzpomněla.

Mezi tradiční indonéskou a českou kuchyní jsou podle Kadek Puspity Dewi značné rozdíly. Na Bali se mnohem více užívá koření, pokrmy jsou pikantnější. Liší se i velikost porcí. „Češi toho sní o dost víc a jejich jídla jsou celkově vydatnější a hutnější. Tady se zkrátka hodně sází na knedlíky, brambory a chleba, u nás hlavně na rýži,“ porovnávala.

Právě rýže je základem většiny balijských jídel, obvykle se promíchává s kuřecím, vepřovým nebo rybím masem a dochucuje různými omáčkami a pastami. „Oblíbené je třeba saté. Jde o kousky masa, které se napíchnou na bambusové špejle, obalí v omáčce a opečou,“ popsala. Mezi tradiční pokrmy patří také nasi campur – rýže se směsí kuřecího a vepřového masa, čerstvou zeleninou a feferonkovou pastou.

Na Hluboké včera Kadak Puspita Dewi servírovala nasi goreng a mie goreng. První název označuje pikantní směs rýže s kuřecím masem, druhý variantu s nudlemi. Kuchařka však přiznává, že se jí v Čechách vaří trochu hůř než doma. „Je náročnější tu sehnat ústřicovou omáčku a hlavně poctivé čerstvé chilli papričky,“ vysvětlila. Rozdíl je také mezi českou a indonéskou rýží, tam je i ta nejlevnější hodně kvalitní. Balijci ji navíc nevaří ve vodě, ale v páře.

Mezi důležité ingedience patří na Bali ryby. „Používáme vždy čerstvé a výběr proto záleží na tom, co zrovna rybáři přivezou. Obvykle jsou to tuňáci, mahi mahi, barakudy a pak samozřejmě další plody moře jako krevety, humři nebo kalamáry,“ vyjmenovala Kadak Puspita Dewi. Při své návštěvě Čech okusila již i kapra, chutnal jí, ale ihned poznala, že jde o rybu, jejímž domovem je rybník, ne moře.

Poslední odlišnost mezi indonéskou a středoevropskou kuchyní spatřuje Kadak Puspita Dewi podle svých slov v tom, co se kde pije. Balijci prakticky nepopíjejí alkohol, vystačí si jen s čistou vodou, občas si dopřejí přírodní štávy z ovoce. Neláká je ani víno. „To se u nás sice v poslední době začalo vyrábět, ale jen na export a pro evropské turisty,“ uzavřela.

RECEPT Z BALI
Nasi goreng podle Kadek

Ingredience: kuřecí maso, chilli papričky, červená cibule, bujón z krevet, česnek, rýže, sladká sójová omáčka, ústřicová omáčka, zelenina podle vlastní chuti
Postup: Čerstvé chilli papričky a červenou cibuli nasekáme na drobno a podusíme na pánvi. Přidáme bujón z krevet a rozdrcený česnek, ještě chvíli dusíme. Poté směs rozmixujeme – získáme tak základní pastu (hotovou pastu lze také rovnou koupit, prodává se pod názvem Sambal Badjak).
Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme kousky kuřecího masa a lžíci základní pasty. Dále přidáme uvařenou rýži, sladkou sójovou omáčku, ústřicovou omáčku a nakonec zeleninu (nejlépe čínské zelí a mrkev, lze ale použít i libovolnou mraženou zeleninovou směs podle vlastní chuti). Vše promícháme a podáváme.
Druhou variantou je místo rýže použít smažené rýžové nudle, jídlo se pak nazývá mie goreng.

Autor: Andrea Zahradníková

20.1.2011 VSTUP DO DISKUSE 2
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Takto to vypadá  v některých lesních lokalitách Vojenských lesů a statků.
5

Lesníci varují před vstupem do lesů

Páteční bouřka za sebou nechala obrovské škody na území Národního parku Šumava. Turisté se tak na některá místa nepodívají.
8

Polomy na Šumavě zastaví turisty

Nevím, kde jsou Strakonice, usmívá se před duelem s Plzní Peter Galamboš

České Budějovice – V přípravných zápasech ukazuje, že by mohl být posilou. Urostlý slovenský centr Peter Galamboš (28 let) přišel do ČEZ Motoru před sezonou z Martina. Třikrát už se dokázal trefit do černého a další gól by rád přidal v úterním přátelském utkání s extraligovou Plzní, které českobudějovičtí hokejisté odehrají netradičně ve Strakonicích (17.30).

Dobrovolný hasič při zásahu zkolaboval

Deštná - Dobrovolní hasiči z Deštné na Jindřichohradecku se od písknutí prvního poplachu kvůli bouřce nezastavili až do sobotního odpoledne.

Řídil opilý, odnesla to lavička

České Budějovice – Hodně toho vypil 35letý muž z krajského města před tím, než v noci počátkem srpna havaroval. V Peugeotu 407 se proháněl městem opilý, až spadla klec.

Nebezpečné řidiče mají zklidnit v Jírovcovce semafory

České Budějovice – Budějovická radnice ale musí opakovat výběrové řízení na úpravy křižovatky.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení