PLAV
Dvakrát za sebou. Manželům Vavřinovým rozdivočelá Malše uhryzla třetinu domu jako piškotový dort.

Stalo se 16. srpna
před 15 lety
Prachaticko – některé oblasti již spojují náhradní pontonové mosty armády.
Táborsko – Lužnice mírně klesá, zničeny dva mosty. Kvůli hrozícímu Rožmberku dál platí III. stupeň povodňové aktivity. Od obce Lužnice po Tábor se ještě nejméně tři dny nesmí lidé vrátit domů.
Český Krumlov – stále uzavřen pro turisty.

„Stavěli ho moji rodiče. Když jsme se k němu po evakuaci vrátili, pro slzy jsem neviděla, myslela jsem, že je to můj konec. Stavení jsme museli opustit tak rychle, že jsem ani nedovařila večeři, podívejte se do patra, je tam na stole ještě prostřeno,“ líčí zastřeným hlasem Libuše Vavřinová.

Manžel Jiří k tomu s neskrývaným rozhořčením dodává: „Tři dny před první potopou tu voda vymlela u plynovodu ohromnou díru. Ale plynárny ji odmítly zavézt a utěsnit. Kdyby to udělaly, jak měly za povinnost, nebyl by tu vír a nepodemlel by nám dům. Plynárny mohou za to, že teď jen čekáme, kdy dům spadne. Dovnitř nesmíme, zbylo nám jen to, co máme na sobě. Z Moravy nám posílají maringotku, abychom měli zatím kde spát.“

Volyňka v Mutěnicích.
Nejvíc ničily povodně v roce 2002

MAJDALENA
Po opadu vody začal také v Majdaleně obrovský, dost nepříjemný a hlavně smutný úklid. „Přistavili jsme deset kontejnerů, průběžně se vyvážely. Lidé sem dávali zničený nábytek, oblečení. Všechno, co bylo mokré, mohlo být kontaminované,“ popisoval první kroky při likvidaci škod starosta Karel Fürst. Začal se šířit zápach, bylo nutné vápnit, aby se předešlo přenosu infekce z uhynulých zvířat a zahnívající organické hmoty. „Louky od kostela po hřbitov bývají zatopené i párkrát do roka, ale s takovouhle situací se nedalo nic dělat. Jen čekat, až voda opadne,“ řekl starosta.

SRPEN 2002. Jeden ze tří domů, které v srpnu 2002 zničila velká voda v Majdaleně. Musel jít k zemi.Zdroj: archiv DeníkuSRPEN 2017. A kousek od něho vyrostl jeden z takzvaných povodňových domků.Zdroj: Deník/Lenka Novotná

Jeden ze tří domů, které v srpnu 2002 zničila velká voda v Majdaleně.
Musel jít k zemi. A kousek od něho vyrostl jeden z takzvaných povodňových domků.

Povodně z ptačí perspektivy.
Čekání na druhou vlnu bylo hrozné