„Ustavující schůze našeho sboru byla 13. března roku 1897. Ještě v tomtéž roce byla v září zakoupena a místním farářem vysvěcena nová požární stříkačka, kterou přepravoval pár koní," vyprávěl starosta hosínských hasičů Josef Matouš a doplnil, že tato stříkačka v obci sloužila až do 50. let minulého století.

To už se ale redaktor Českého rozhlasu i nastoupení hasiči ocitli ve zbrojnici, kterou si členové sboru postavili sami. Otevřena byla v roce 2007.

„Techniku máme pestrou," smál se Jan Brašnička, potomek jednoho z dvaadvaceti původních zakladatelů hosínského sboru. Doplnil, že když jako strojník u hasičů začínal, měl sbor jen jednu stříkačku. Další přibyly potom, co v Hosíně vznikla soutěžní družstva mužů a dětí. „Potřebovali jsme techniku trochu vylepšit, proto jsme si pořídili další dvě soutěžní stříkačky. Máme tak tři soutěžní stříkačky, dále avii, kterou jsme pořídili zhruba před 15 lety v obci Lipí," vyjmenoval Jan Brašnička. „Další vybavení, které jsme získali díky dotacím, je čerpadlo a motorová pila," dodal strojník, jenž zároveň spolu s Janem Urbanem velitelem hosínských hasičů, vede družstva dětí.

„Překvapuje mě, jak mohli ty mladé lidi dát v dnešní době vůbec dohromady, ale jsem jim za to opravdu vděčný. Je to výborná parta," nešetřil chválou Miloslav Mojha, nejstarší člen sboru a čestný starosta.

„Děti tady vedu přes dvacet let. Občas jsme měli úspěchy, občas neúspěchy. Teď je taková generační obměna, malé děti nám dorostly, tak tu máme prťata, která učíme zase od začátku, takže tolik úspěchů zatím nemají," vyprávěl Jan Brašnička. Současně zavzpomínal na prozatím největší úspěch. Tím bylo vítězství dětí v roce 2001 ve Velké ceně okresu České Budějovice. „Na to jsem hrozně pyšný a dlouho také budu," řekl Jan Brašnička. Není proto divu, že vítězný pohár visí ze všech trofejí nejvýše.

Prvotním úkolem hasičů je ochraňovat životy lidí a jejich majetek. V uplynulém roce 2015 tohle poslání naplnili hosínští hasiči dvakrát. „Naše zásahová jednotka je zařazená do kategorie JPO5, takže působíme jen v katastru obce Hosín, proto zásahů zase tolik nemáme," řekl Jan Urban, velitel Sboru dobrovolných hasičů v Hosíně.

„První zásah jsme měli v létě, kdy jsme se snažili zachránit sál kulturního domu, protože se tam valila voda při přívalovém dešti. Zásah se vydařil, takže voda nenapáchala velké škody. Podruhé jsme zasahovali v prosinci, kdy jednotka na žádost starosty kácela strom na návsi," přiblížil obě akce velitel hasičů a doplnil, že nejčastější příčinou zásahů jsou přívalové deště.

Na jeden takový zásah zavzpomínal i starosta místních hasičů Josef Matouš: „V roce 2002 byly v jižních Čechách velké potopy. V Opatovicích, kde byla nová obora, byl tehdy zaplavený prasečák. Dva metry vody tam byly, celé dveře zatopené. Prasata se mohla dostat ven jen jedinou cestou, a to světlíkem. Tím světlíkem tam tak vlezli asi čtyři hasiči, dva jezdili na pramičce, veslovali za těmi prasaty a třetí měl za úkol chytit prase za uši a držet ho celou cestu, dokud jej nedostal na cestu. Tenkrát se nám podařilo zachránit asi 180 prasat z dvou set. To byl tenkrát velký úspěch."

Hlasujte pro svůj sborDobráci roku je soutěž Českého rozhlasu pro všechny sbory dobrovolných hasičů z Jihočeského kraje. Celkem navštíví 40 obcí. Pro jednotlivé sbory hlasují prostřednictvím SMS zpráv jejich příznivci. Vítěz získá veselici plnou hudby, grilovaného masa a piva za 100 tisíc korun! Zároveň postoupí do celostátního finále, ve kterém se v červnu 2016 utká o hasičské vybavení za stovky tisíc korun. Nyní můžete až do pátku 8. ledna do 15 hodin podpořit hasiče z Hosína. Stačí poslat SMS ve tvaru DOBRACI HOSIN na číslo 900 11 04. Cena jedné SMS činí 4 koruny.
Logo Českého rozhlasu České Budějovice.