Volební lídr hnutí Občané pro Budějovice (HOPB) Juraj Thoma potvrdil, že při jednání, které začalo v 18 hodin a skončilo kolem půl desáté večer, se zástupci jmenovaných uskupení dohodli na složení rady i jejím základním programovém prohlášení.

Schůzku zmíněných stran a hnutí potvrdil i lídr hnutí ANO a dosavadní primátor Jiří Svoboda. „Výsledkem je, že budeme jednat dále,“ shrnul.

Sobotní protest proti povolebnímu vyjednávání v Týně nad Vltavou.
Týnští protestovali proti koalici

Případný vstup do koalice musí v příštích dnech posvětit ještě orgány některých zúčastněných politických uskupení. Půjde-li vše hladce, měl by primátorem podle informací Deníku zůstat Jiří Svoboda, jeho prvním náměstkem se má stát Juraj Thoma. Posty uvolněných „řadových“ náměstků primátora by se dále měly rozdělovat podle klíče: pro ANO dva, pro HOPB jeden a po jednom pro dvě menší politická uskupení.

Dosavadní vývoj jednání o příští vládě Českých Budějovic potvrzuje spekulace o tom, že příští koalice bude bez ODS, která v komunálních volbách získala třetí místo. Hnutí ANO přitom dlouhodobě podporovalo vznik koalice tří vítězů, tedy ANO, HOPB a ODS. Zástupci HOPB ale ve čtvrtek oznámili, že tato forma koalice pro ně není tou „nejpreferovanější variantou“.