„Na oslavy města jsem moc zvědavá, posledních několik týdnů jsem byla nemocná, tak doufám, že v úterý už bud fit, abych si je mohla pořádně užít," těší se Martina Procházková z Českých Budějovic. „Navíc za mnou mají přijet kamarádi z Prahy, tak doufám, že se jim bude u nás líbit," říká dvacetiletá studentka práv v Brně.

Už den před akcí se bude na náměstí zkoušet. „Technické zkoušky začnou zhruba v 17 hodin a pravděpodobně způsobí i zvýšený hluk," upozorňuje mluvčí českobudějovické radnice Jitka Welzlová. Dodává, že pondělní zkoušky budou trvat maximálně do 22 hodin.

V den konání akce se musejí všichni Budějčáci připravit na to, že v centru města, tedy na náměstí Přemysla Otakara II. a v okolních ulicích, nebude kvůli show Magické Budějovice svítit mezi 19. a 20. hodinou pouliční osvětlení. Nejen v úterý by lidé měli počítat s uzavírkami a zákazy parkování v centru.

V sobotu 7. března bude uzavřen roh náměstí Přemysla Otakara II. před radnicí.

Od neděle 8. března je platný zákaz parkování po vnitřním obvodu náměstí na straně, kde je obchodní dům Dvořák. 


V pondělí 9. března k tomu přibude zákaz parkování po vnitřním obvodu náměstí na stranách, kde je hotel Zvon a radnice.

V úterý 10. března vjedou na náměstí jen zásobovací vozy do 13 hodin. Omezení bude tento den platit také pro chodce. Průchozí pro ně nebude lávka přes Slepé rameno. Na Sokolském ostrově se omezí i průchod kolem tenisových kurtů.

Pamětní mince je k mání už od středy

Na lícní straně pečeť krále Přemysla Otakara II., český lev a svatováclavská plamenná orlice ve štítu. Na rubové straně plán Českých Budějovic 
v době jejich založení, do něhož částečně zasahuje znak města a erb Hirza z Klingenbergu, lokátora Českých Budějovic. Tak vypadá pamětní stříbrná mince k 750. výročí první zmínky o městě, jejímž autorem je akademický sochař Zbyněk Fojtů.

Minci o nominální hodnotě 200 korun, což ale není její prodejní cena, vydává Česká národní banka 4. března. Zájemci ji budou moci spatřit v radniční výstavní síni od 11. do 31. března.

A co kromě vydání mince a slavnostního programu chystaného na úterý na českobudějovické náměstí dále připomene kulatiny města?

Od 12. do 27. března se ve Státním okresním archivu České Budějovice uskuteční výstava Město králů, která přiblíží vztah panovníků k Budějovicím v průběhu staletí. Koncem dubna se autobus projíždějící městem promění 
v mini-kino s projekcí starých dokumentů a fotografií.

Ve dnech 12. a 13. června si nejen Budějčáci užijí Velký středověký jarmark na náměstí, k vidění budou řemeslníci i rytíři a jejich turnaj. Oslavy v prvním pololetí uzavře 20. června slavnost Bosch pro město, celodenní akce pro celou rodinu.