Rozhodli o vydání první aktualizace zásad územního rozvoje kraje. Týká se vytyčení koridoru pro výstavbu středočeského úseku dálnice D3 a navazujících komunikací.

Schválení aktualizovaných zásad územního rozvoje uvítal hejtman Středočeského kraje Miloš Petera. „Nyní tak můžeme pokračovat v přípravě stavby dálnice D3, která je mimořádně důležitou dopravní stavbou pro celou Českou republiku," zmínil.

V průběhu řízení se Středočeši museli vypořádat s několika desítkami připomínek, které dotčené subjekty i veřejnost podaly.

Zastupitelé o námitkách uplatněných při veřejném projednání 1. aktualizace Zásad územního rozvoje Středočeského kraje rozhodli a zapracovali je do příloh schváleného dokumentu.

„Aktualizované zásady stanovují koridory, v nichž budou vedeny plánované komunikace a stavby související. Přesné stanovení tras, vyznačení pozemků, po kterých komunikace povedou to vše se upřesní při jednotlivých územních a stavebních řízeních. Stejně tak se teprve budou řešit konkrétní kompenzační opatření, jejichž cílem je minimalizovat negativní vlivy způsobené stavbou budoucí dálnice," vysvětlil Karel Horčička, náměstek středočeského hejtmana pro regionální rozvoj.

Aktualizované zásady územního rozvoje Středočeského kraje jsou závazným dokumentem pro obce, které nemají koridor vymezen. Nyní je budou muset zapracovat do svých územních plánů.