Stačí chvilka a holínky se obalí bahnem zvláštní, téměř rudé barvy. Okolo se do výše sedmi metrů tyčí rostliny. Je poslední pátek v srpnu, časné ráno  na chmelnici nedaleko Žatce. 
V oblasti s úrodnou červenozemí právě sklízí speciální várku chmele, která hned poputuje do Českých Budějovic. Pivovar Budvar z ní uvaří Bud B:Strong, jediné pivo, pro které využívá ještě čerstvé zelené hlávky.

„Je to pro nás svátek. Čerstvý chmel je nejlepší surovina, ale musí se zpracovat bezprostředně po sklizni, jinak zavadne. Toto speciální pivo tedy můžeme uvařit pouze jednou do roka, a tak si práci 
s voňavým chmelem užíváme. U ostatních piv pracujeme se sušeným," říká Aleš Dvořák, mistr varny a člen malé výpravy Budějovického Budvaru, která vyrazila na sklizeň osobně dohlédnout.

Jedná se o chmel odrůdy žatecký poloraný červeňák. Pochází z chmelnice U splavu 
v katastru obce Blšany. „Leží v údolí Zlatého potoka, což je jedna z nejprestižnějších oblastí na Žatecku. Chmelnice je stará asi čtyřicet let, chmel se tu pěstoval vždycky. Rostliny jsou ale obnovené, dnes devítileté, to znamená, že mají naprosto ideální věk," doplňuje Jiří Smetana, místopředseda představenstva společnosti Arix, která chmelnici vlastní.

Na chmelnici v Blšanech u Žatce v pátek ráno sklidili 800 kilogramů čerstvého chmele pro Budějovický Budvar. Za pár hodin se z něj začalo vařit speciální prémiové pivo.Pro Bud B:Strong je potřeba celkem 800 kilogramů čerstvých hlávek. To je ve srovnání s velikostí celé chmelnice poměrně malé množství. 
„U splavu máme sedm hektarů a ročně zde sklidíme zhruba sedm tun. Dnešní dodávka pro Budvar tedy tvoří menší část úrody. Celý náklad se vejde do čtyřiceti žočků a odveze ho jedna velká dodávka," doplňuje Jiří Smetana.

Při sklizni se využívají především stroje. Chmelnicí projíždí takzvaný strhávač, jenž odtrhne štoky chmele a odveze je k česačce. Tam stojí několik lidí, kteří rostlinu vkládají do stroje. Chmel projde systémem válců, kde se oddělí listy a další odpad, a na konci spadnou do připravených pytlů, takzvaných žočků, již pouze zelené hlávky.

Doba ručního česání a brigád, které známe například ze slavného filmu Starci na chmelu, podle Jiřího Smetany již dávno skončila. „Žatečtí pamětníci říkají, že naposledy se tu ručně sklízelo asi v letech 1973 a 1974. Už čtyřicet let se tedy používají stroje. Občas si ale někdo chce ruční česání zkusit, a proto stále máme na chmelnici i staré koše, věrtele," vypráví.

A právě možnosti sklízet chmel vlastníma rukama neodolala výprava z Budvaru – mistr varny Aleš Dvořák, specialista řízení jakosti piva Petr Košin a tiskový mluvčí Petr Samec. Základní postup je naučil Jaroslav Pochman, výrobní ředitel společnosti Arix. „Nejprve se silou strhne rostlina, pak se česáč posadí na stoličku a stahuje hlávky. Ty se sypou do věrtele, kam se vejde zhruba 24 litrů, a odtud do žočků," popisuje.

V době chmelových brigád musel podle něj každý česáč denně odevzdat alespoň sedm věrtelů. Kdo jich zvládl patnáct, byl již velmi dobrý, a někteří mimořádní česáči dokázali denně naplnit až čtyřicet věrtelů. „Museli tam mít ale opravdu pouze hlávky. Když někomu zůstaly ve věrtelu listy, dohlížející to vysypal a bylo nutné celou dávku přebrat," dodává Jaroslav Pochman.

Chmel česali v minulosti ručně především studenti. V době sklizně, která začíná koncem srpna a trvá necelé čtyři týdny, tak ve vesnicích na Žatecku rázem žily tisíce lidí.

Na chmelnici v Blšanech u Žatce v pátek ráno sklidili 800 kilogramů čerstvého chmele pro Budějovický Budvar. Za pár hodin se z něj začalo vařit speciální prémiové pivo.Výprava z Budvaru jejich tehdejší výdrž při práci ocenila. „Bylo fajn si to zkusit, ale je to celkem dřina. Určitě bych neměl trpělivost dělat to celý den," komentoval Petr Samec. Výhody nástupu strojů ostatně dokládá i to, že česačka zvládla 800 kilogramů hlávek pro českobudějovický pivovar připravit za čtyřicet minut. Kdyby stejné množství měli otrhat ručně tři lidé, trvalo by jim to při dvanáctihodinové směně asi 2,5 dne.

Co se týče úrody, společnost Arix si letošní rok pochvaluje. „Chmelu svědčí voda, nejhorší je vedro a sucho, takže letos nám počasí celkem vyšlo. Máme sice možnost většinu chmelnice uměle zavlažovat, ale tentokrát jsme to využili jen asi na týden v červnu," vzpomíná Věra Poborská, vedoucí střediska Blšany.

Arix celkem vlastní téměř 400 hektarů chmelnic v okolí Žatce. Dodává do celé řady tuzemských i zahraničních pivovarů, chmel od této firmy se využívá ve 26 zemích.

Prodej čerstvých hlávek je ale naprostou výjimkou. Obvykle se tato pivovarská surovina po strojovém očesání hned suší. „Chmel se potom dále granuluje a dodává ve formě granulí. Takto ho využívá drtivá většina pivovarů. Jednou z mála výjimek je Budvar, který pracuje s celými sušenými hlávkami," říká Jiří Smetana.

To, že pivovar navíc začal vařit Bud B:Strong z čerstvého chmele, se mu velmi líbí. „Je to vlastně náš společný projekt, napadlo nás to na jednom setkání. Inspirovali jsme se ve starých receptech, podle nichž kdysi malé pivovary vařily právě v době sklizně jednorázově takové pivo. Výsledný nápoj má více aromatických látek, je výraznější, voňavější a také má obrovskou sílu," komentuje.

Na chmelnici v Blšanech u Žatce v pátek ráno sklidili 800 kilogramů čerstvého chmele pro Budějovický Budvar. Za pár hodin se z něj začalo vařit speciální prémiové pivo.

Speciální várka právě sklizeného žateckého chmele vyráží hned v pátek kolem desáté hodiny dopolední na 250 kilometrů dlouhou cestu do Českých Budějovic. Zde pak po 14. hodině putuje z automobilu rovnou do varny.

„Čerstvý chmel se natřikrát postupně nasype do mladinového kotle. V něm už je připravená sladina, která se varem změní v mladinu a následně zkvašením v pivo," vysvětluje specialista řízení jakosti Petr Košin.

Var trvá 1,5 hodiny, hlavní kvašení 16 dní. Poté následuje 200 dnů ležení. I v tom je Bud B:Strong výjimečný. Klasická budvarská dvanáctka totiž leží pouze 90 dnů.

Na chmelnici v Blšanech u Žatce v pátek ráno sklidili 800 kilogramů čerstvého chmele pro Budějovický Budvar. Za pár hodin se z něj začalo vařit speciální prémiové pivo.Z 800 kilogramů chmele Budvar uvaří celkem 800 hektolitrů nápoje ve dvou várkách. To je dvojnásobek loňského objemu. Pivní speciál totiž vzbudil velký ohlas, 
i když ho pivovar letos připravuje teprve potřetí.

Doporučené podávání bude ve třetinkách (malé pivo). Z 800 hektolitrů by se tak mělo načepovat přesně 242 tisíc porcí. Nebude však možné je získat úplně všude. „Bud B:Strong stočíme do dvacetilitrových sudů a dodáme do vybraných restaurací. Toto pivo vyžaduje určitou péči a my si budeme vybírat podniky, které splňují naše nároky," vysvětluje tiskový mluvčí Petr Samec.

Řada restaurací už o pivo projevila zájem, čepovat jej chtějí i v zahraničí. Budvar navíc opět doporučí konzumaci až od 21 let kvůli vyššímu obsahu alkoholu. Bud B:Strong bude mít 7,5 procenta a šestnáct stupňů. Především ale pivovarníci slibují chuť pro fajnšmekry.
Chcete se přesvědčit na vlastním jazyku? Uvidíme se za 200 dní… Přijďte ochutnat Bud B:Strong v březnu 2015.

Zdroj: Youtube