Tehdy bylo jejich teritoriem především pohraničí, kde je ve velkém kupovali německy mluvící zákazníci. Právě v Německu jsou mužíčci s bílými vousy, červenou čapkou a lucerničkou velmi oblíbení.

Dnes jsou trpaslíci v tržnici v obci Strážný u německých hranic zaprášení a vypadají, že o ně už dlouho nikdo neprojevil zájem. Na otázku, kolik stojí, se nakonec od vietnamského obchodníka dozvídáme: „Malej za tři sta, velkej za pět set."

Barevní pidimužíci stále ještě nacházejí uplatnění poblíž rakouských hranic na Vyšebrodsku. Jejich armádu můžete spatřit v obchodě přímo ve Vyšším Brodu nebo ve Studánkách. Zákazníky však nevábí jen trpaslíci. Zahrádky si asi chtějí obohatit i o zvířátka, protože tu stojí prasata domácí i divoká, ovce, kozy, psi, husy, ježci, želvy a fialové krávy Milka. Nebo veverky z filmu Doba ledová i s oříškem.

Jinde na Českokrumlovsku ale trpaslíci také prakticky vymizeli. Na Kaplicku u silnice E55, která pro ně bývala eldorádem, je najdete pouze ve vietnamské prodejně ve Skoronicích. Stojí tam s košíky, kolečky, soudky, dále trpaslík na praseti, trpaslík myslivec či trpaslice oblečená do bombarďáčků a čepičky. Dostat tam ale můžete i Laurela a Hardyho, Shreka nebo mimozemšťana. Trpaslíci a jejich doprovod moc na dračku nejdou. Asijská prodavačka říká, že lidí chodí málo. Na místě se v době naší návštěvy zastavil jen pár z Nizozemska. Menší trpaslíci stojí 350 až 400 korun, větší 800 korun.

O něco lépe se skřítkům daří ve městech, kde však musejí svádět boj s vodníky. Několik sádrových trpaslíků se před týdnem zabydlelo v prodejně Lotos Market v táborské ulici 9. května. Zájem o ně potvrzuje vedoucí obchodu František Prášek, i když připouští, že byl k tomuto artiklu poněkud skeptický. V květinářství Hany Alexové na Husově náměstí v Táboře se prý trpaslíci dlouho neohřáli. Podle majitelky o ně dříve nebyla taková rvačka, ale v posledních dvou letech a hlavně od loňského podzimu je z nich horké zboží. „Další figurky se prodávají postupně, ale trpaslíci jsou pryč brzy," usmívá se Hana Alexová. Trpaslíci vyrostli od 50 až do 150 centimetrů. Cenově se pohybují od 30 až po téměř 800 korun.

Jednota, spotřební družstvo ve Volyni, prodává trpaslíky v obchodě na strakonickém Palackého náměstí za 261 korun. V Písku si pro ně zájemci mohou zajít do prodejny zahrádkářů. Vybrat si mohou z různých výšek 16 cm za 71 Kč, 30 cm za 235 Kč a 50 cm za 565 Kč. (zprav)