17.01 hod. - Mluvčí jihočeských policistů Miroslav Doubek krátce před 17. hodinou oznámil, že práce na demontáži mají začít v pátek v sedm hodin ráno. "Za předpokladu, že to počasí dovolí začnou první kroky na opravě už ráno v sedm, a v Průmyslové ulici proto bude platit stejná uzavírka jako ve středu. V tuto chvíli ale není možné říct, kdy skončí," uvedl Miroslav Doubek s tím, že jak budou práce pokračovat může se vymezený bezpečnostní okruh zmenšovat.

11.56 hod. - Cestující a provozovatele městské dopravy Comett Plus čeká v souvislosti s opravou komína ještě další komplikace na trase.

Ředitel MHD Petr Pistulka potvrdil, že očekává informaci o opětovném uzavření průjezdu Průmyslovou ulicí, kde bude manévrovat s dílci komína jeřáb. Místem tedy neprojedou ani autobusy MHD, stejně jako ve středu. "Od čtyř od rána jsme vždy přijeli jen k Silonu, kde se autobus otočil a musel do Plané jet po E55. Obslouženy tedy nebyly jen dvě zastávky - u Madety a u hřbitova, což znamenalo, že lidé museli ujít asi čtyři sta metrů pěšky, což doufám není tak zoufalé. S tím se ale nedalo nic dělat," uvedl Petr Pistulka a zároveň tak naznačil, jak bude vypadat další očekávaná objížďka uzavřeného místa mezi Silonem a Madetou.

11.27 hod. - Miroslav Beneš, mluvčí teplány C - Energy Bohemia říká, že teď požár plně v rukou vyšetřovatelů z hasičského sboru i z policie. Teplárna dál vyrábí a pracuje na zajištění opravy. "Škodu ještě neznáme, ale bude v milionech," odhaduje. Počítat ji budou jak na komíně, tak na budově, jíž při požáru chytla střecha. V této budově má firma sklady materiálu.

11.05 hod. - Statik Jiří Samec ohořelý 80 metrů vysoký komín prozkoumal zhruba ve výšce 50ti metrů, kam dojel výtahem. Výsledkem jeho průzkumů a propočtů je, že komín požár přežil bez zásadních šrámů. Přesto zřejmě půjde k zemi. Ovšem jen kvůli opravě a po jednotlivých dílech. Práce na zemi jdou totiž snadněji, než ve výšce. 

"Komín je vlastně velmi silná ocelová roura s vnitřní vystýlkou z nějakého plastu, která shořela. Ale s kolegou jsme se shodli, že teplota nebyla tak vysoká a čas požáru tak dlouhý, aby se poškodila ocel a musel být celý odstraněn," řekl pro Táborský deník statik. 

Teplárna ale musí zajistit výměnu komínové vložky. V Plané tak bude k vidění jeřáb, který s komínem bude manipulovat. Jiří Samec vysvětlil naznačil, že komín této konstrukce by se až při dlouhotrvajícím žáru deformoval a patrně i rozlomil, a to zřejmě ve spojích jednotlivých ocelových dílů. Jakou teplotou byla ocel komínu nyní ohrožena, by mohla určit odborná laboratoř, kterou Jiří Samec hodlá oslovit.

Požár komína v Plané.
Noční požár zasáhl nový komín teplárny v Plané, ten se vychýlil

8.50 hod. - Ve středu pak podle policejního mluvčího Miroslava Doubka padlo další rozhodnutí. "Na základě provedeného šetření, vyhodnocení všech skutečností a zejména pak na základě písemného prohlášení soudního znalce v oboru pozemní a inženýrské stavby bylo v odpoledních hodinách ve výše uvedené věci rozhodnuto o zprůjezdnění Průmyslové ulice v Plané nad Lužnicí," uvedl.

Zdůraznil ale, že v rámci dalšího postupu při řešení následků požáru komínové nástavby odsiřovacího zařízení může případně dojít k opětovnému uzavření uvedené komunikace, pouze však na nezbytně nutnou dobu potřebnou k provedení daných činností.