„Novou silnici poznám jen podle barvy. Drncá to na ní úplně stejně jako na té staré, neopravené," okomentoval kvalitu opravených částí silnice Antonín Silný.

Ten navíc bydlí v části města u rybníka Horní. Kolem jeho domu se mnozí řidiči vyhýbali zácpě, která se v Lišově při opravách tvořila, přes panelovou silnici. „Bylo by dobré před začátkem dalších prací zakrýt hrany panelů, které se díky náporu aut odhalily," dodal.

Frekventovaná cesta vedoucí Lišovem, jež spojuje České Budějovice například 
s Jindřichovým Hradcem, už dlouho čekala na kompletní rekonstrukci.

Zástupci Ředitelsví silnic a dálnic  (ŘSD) nejsou 
s kvalitou odvedené práce spokojeni stejně jako řidiči. „Vyzvali jsme nezávislou laboratoř, aby nám kvalitu nového povrchu ohodnotila," uvedla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. „Výsledky budeme řešit na čtvrteční schůzce se zhotovitelem. Provedené práce nebyly převzaty a nebudou ani proplaceny," doplnila.

"Chyby přes zimu vyvstanou ještě více. Už teď je ale jasné, že jsou ty dva hotové úseky špatně a neodborně udělané," okomentoval situaci starosta Lišova Jiří Švec. Město se navíc na opravě částečně spolupodílí. Financuje totiž kanalizační kryty. „Ty jsou špatně usazené, jsou úplně utopené pod úrovní vozovky, což není správně. Potvrdili nám to i zástupci společnosti Čevak," vysvětlil Jiří Švec.

Hlavním investorem je však Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). „Na čtvrtek 18. prosince je naplánovaná schůzka. Sejdeme se s vedením Lišova i se zástupci zhotovitelské firmy Robstav," uvedl Josef Pešl z českobudějovické správy ŘSD.

„Už teď ale víme, že budeme požadovat, aby firma zjednala nápravu a již hotové úseky znovu kompletně opravila. 
V takovémhle stavu tuto stavbu rozhodně nepřevezmeme," řekl a vysvětlil, že už byly na silnici provedeny i průzkumy, které potvrdily, že je odvedená práce nekvalitní. Asfalt je podle všeho například špatně zhutněný, což znamená, že není správně zválcovaný a sesedlý.

Potíže spojené s opravami silnice však nečekají pouze řidiče automobilů, ale i obyvatele Lišova, jež bydlí v ulicích souběžných s rekonstruovanou silnicí. „Auta jezdila kolem nás, silnice je ale úzká, takže nám lidé rozjezdili i naši neoplocenou zahradu," uvedl například Antonín Silný, který bydlí u rybníka Horní.  Právě tudy si  řidiči zkracovali cestu při opravě prvního úseku silnice.

„O tom problému víme a na jaře dáme k této cestě zábrany, které řidiče usměrní, aby se s vozy vyhýbali protijedoucím autům jen na určitých místech," doplnil lišovský starosta.