Událost řeší Policie České republiky jako porušení zákona na ochranu zvířat. Podle krajského policejního mluvčího Milana Bajcury si v úterý převezme spis s dosavadními poznatky specialista, který se případům týrání zvířat dlouhodobě věnuje.

Na rozhraní sídlišť Máj 
a Šumava spolklo štěně zmíněnou návnadu přímo mezi panelovými domy, při procházce venku. A nepobíhalo ani volně. „Manželka měla štěně na vodítku. Byla metr od něj," popisuje nepříjemnou událost Pavel Kavřík, spolumajitel psa. Majitelka sice viděla, že štěně k něčemu čichá, ale než stačila zasáhnout, tříměsíční fenka už uzeninu spolkla. V místě byly i další kusy návnady a při bližší prohlídce se ukázalo, že jsou plné špendlíků. Štěně tak okamžitě putovalo k veterináři.

„Díky duchaplnosti majitelů psa to nemělo fatální důsledky," řekla zvěrolékařka Vendula Macková, která tříměsíční štěně ošetřovala. „Páníčci si psa zachránili sami, my sehráli až sekundární úlohu," dodala skromně.

Tříměsíční štěně se po zákroku zotavuje rychle. Pro majitele je členem rodiny. „Příjemné to nebylo," říká Pavel Kavřík o nepříjemném incidentu 
a dodává, že hlavně manželku událost hodně zasáhla. Obyvatel sídliště přitom zdůrazňuje, že zranit se mohlo i nějaké malé dítě, což je na celé věci ještě smutnější.

V uzenině byly špendlíky.

Pro obyvatele lokality, kde se incident odehrál, je to šokující přístup k živým tvorům. „Pro mě je to neskutečné," řekla Eva Šafářová, která poblíž místa, kde byly návnady nalezeny, bydlí. „Ať si každý  vzpomene na to, když někdy snědl něco špatného, jak mu bylo zle. A když jsou tam návnady, to je ještě horší. To je zrůdnost," dodala Eva Šafářová. 

Zmínila, že sama dává na fenku pudla veliký pozor, protože ta má ráda žaludy a je třeba hlídat, aby nějaký nespolkla. Majitelka pudlice doplnila, že má veterináře ve Větrné ulici, takže by to neměla v případě nepříjemnosti daleko. Pomocnou ruku měli blízko i majitelé čtyřnohého mazlíčka, který sežral nebezpečnou návnadu koncem minulého týdne.

Byli všímaví 
a okamžitě spěchali do českobudějovické Veterinární nemocnice Cb – vet, kde se fenky ujali  tamní veterináři a hned jí udělali rentgenový snímek. „Majitelé fenku přivedli kolem deváté ráno s tím, že mají podezření na pozření cizího tělesa," informovala o události zvěrolékařka Vendula Macková z Veterinární nemocnice Cb – vet. Ta i se svou kolegyní Michaelou Balkovou fenku ošetřovala.

„Fenku jsme si tady nechaly na pozorování s tím, že byla v dobré kondici, netrpěla žádnými bolestmi ani zvýšenou teplotou," vypráví Vendula Macková.  Za psem také docházeli  její majitelé, kteří ji vyvenčili a následně přivedli zpátky na pozorování. Kontrolní rentgeny, které veterinářky následně provedly, ukázaly, že se špendlíky  v těle fenky nepohnuly, a tak musely přistoupit k jinému řešení.

„Pejsek dostal celkovou anestezii a na sále jsme se pak pokoušely špendlíky odstranit gastroskopicky," uvedla Vendula Macková. Při gastroskopickém zákroku se podle jejich slov do těla psa zavede sonda, díky které se podaří cizí tělesa vyndat, aniž by se pes musel operovat.

„Chvilku nám trvalo, než jsme špendlíky správně chytli, protože se musí brát buďto za hlavičku nebo kousek pod hlavičkou," líčí zákrok Vendula Macková s tím, že by jinak mohl být při vytahování pořezán žaludek nebo jícen.  Akce se lékařům podařila a pejsek tak šel večer domů.

Tento případ není na Českobudějovicku ojedinělý. Začátkem jara v Mydlovarech řádil travič psů a koček. Své návnady s jedovatým karbofuranem nechával nejen na trasách pro venčení, své návnady házel přímo do zahrad a jeho řádění jeden pes nepřežil.

EDWIN OTTA, KLÁRA SKÁLOVÁ, PAVEL KROUPA