V úterý jej do funkce jmenoval prezident Miloš Zeman. „Ceremoniál byl podle mě adekvátní. Nic přehnaného, ale zase ani nic jen tak mezi dveřmi. Vše na mě působilo dobře," popisuje dosavadní děkan teologické fakulty.

Po slavnostním aktu vedli nový rektor s prezidentem 
a dalšími osobnostmi ještě zhruba dvacetiminutový neformální rozhovor. „Mluvili jsme převážně o školství. 
A spíše jsme jej glosovali, než abychom vedli nějaká konkrétní jednání," přibližuje Tomáš Machula.

Na jmenovacím dekretu jej překvapil datum. Rektorem byl už od 1. dubna. „Neúřadoval jsem, i když jsem mohl," usmívá se. Na převzetí rektorátu ale přesto pracoval intenzivně. Jednal o obsazení postů prorektorů, seznamoval se s agendou. „Nyní vše konečně dostane svůj řád a pravidelný rytmus," konstatuje.

Tomáš Machula v pracovně rektora střídá Libora Grubhoffera. Nový šéf se do ní plánuje přesunout v příštím týdnu. Velké stěhování z teologické fakulty ale neplánuje. „Děkanská agenda zůstává na svém místě, věci týkající se výuky si pak přesunu do svého učitelského kamrlíku," usmívá se Tomáš Machula.

Jako rektor totiž nechce ztratit kontakt se studenty.

Můj dojem

Uchovává si stejnou tvář

Dvě setkání s Tomášem Machulou na stejném místě od sebe dělí měsíc 
a půl. Při první schůzce jsme s ním mluvili jako s kandidátem na rektora, a ve středu nám dveře děkanátu teologické fakulty otevřel už muž, který jimi brzy definitivně zamíří šéfovat na rektorát. V obou případech se choval naprosto stejně. Žádná změna. Poprvé tvrdil, že po funkci rektora netouží, že kandidaturu vnímá jako svou akademickou povinnost. Osobní ambice 
z něj nejsou cítit ani po oficiálním jmenování. Jen ryzí zájem o prospěch univerzity.
radek.papacek@denik.cz